Továbbképzés és fellépés az athéni Dora Stratou Színházban

Előzmények: 1990-es évek végétől állandó görög táncházat működtet szegeden a Csongrád Megyei Görögök Kulturális Egyesülete. Az ide járó tagokból alakult meg 5 évvel ezelőtt az Eleftheria Tánccsoport, akiknek fenntartója az egyesület, tagjai pedig szegedi emberek, kiegészülve a szegedi görögök néhány tagjával.

Az elmúlt 2 évben a folyamatos szakmai fejlődés érdekében az egyesülettel felvettük a kapcsolatot az athéni Dora Stratou Táncszínházzal. Ennek eredményeképpen többször járt már Szegeden a Dora Stratou vezető koreugráfusa Efstathios Kalogeropoulos, aki több koreográfiát is betanított az együttesünknek. Ezen felül a tánccsoport tagjai közül többen 2017-ben és 2018-ban is részt vettünk egy nyári görögtánc szemináriumon a athéni Dora Stratou Színházban, ahol öt napon keresztül napi négy órában Görögország különböző területeiről tanultunk táncokat a színház vezető táncosaitól, koreográfusaitól. Ez  a kurzus költségében több százezres kiadással járt, amit a résztvevők saját keretükből spóroltak össze, hiszen az egyesület a ruhák megvásárlására és megvarratására fordította a pályázati és tagi hozzájárulásait.

A 2018-as tánckurzusra készülődve a koreográfus, Stathis jelezte felénk, hogy meglepetése van a számunkra és a szombati napot még mindenféleképpen Athénba tervezzük.  Nagy örömmel és megtiszteltetéssel vártuk a fejleményeket, hogy mi lehet az, amiért maradnunk kell még? Idővel azt is elárulta, hogy a táncos fellépő cipőnket se hagyjuk otthon, hozzuk magunkkal. Itt már sejteni kezdtük, hogy egy közös táncról egyközös fellépésről lehet szó a tanítványaival.

Még az indulás előtt kiderült, hogy az Unesco Nemzetközi Tánctanács – CID (amelynek az Eleftheria Tánccsoport 2017 óta a tagja) a Dora Stratou Színházzal közösen egy nemzetközi táncfesztivált, az Anapale fesztivált rendezi meg, és itt lenne lehetőségünk bemutatkozni. Óriási várakozás és öröm lett urrá az utazó csapaton.

A fellépés érdekében a keddi tánctanításról 1 órával korában eljöttünk és elvittek minket Filotheibe egy másik próbaterembe, ahol a Filotheii Városrész Közösség Tánccsoport és a Holargosi Szent Phaneromeni Templom Tánccsoport tagjaival az általunk és általuk is ismert – hiszen közös betanító koreográfusa Statisz volt – tánclépésekből egy új koreográfia született. Ezt a koreográfiát mutattuk be Eleftheria néven a Dora Stratou Színház fesztiválján és színpadán. A több mint 15 perces koreográfiában makedón táncokat mutattunk be, közösen a 3 táncegyüttes, óriási sikert aratva. Fellépés közben és utána is nagyon meg voltunk hatódva, még az Ilioszt alapító, majd az Eleftheriát megalapító és vezető, 30 éve görög néptáncot táncoló embernek is könnynek szöktek a szemébe a fellépés alatt.

A fellépés után a tánccsoportokkal közösen ünnepeltünk egy vacsora keretein belül. Ők is meghatódtak a fellépés után, sőt megköszönték nekünk, hogy többen úgy ápoljuk, szeretjük és tiszteljük a görög táncokat, hogy nincs görög származásunk és megköszönték nekünk az élményt, hogy együtt táncolhattunk.

Felemelő volt a görög táncok „szentélyében” ilyen nagyszerű emberekkel együtt táncolni és ezzel hozzájárulni a magyarországi görögség pozitív hírnevének gyarapításához.

Szeltner László

Athéni barátaink által készített videó:

Anapale Fesztivál hivatalos videója: