Görög nyelv

Az országban kevés helyen nyílik lehetőség a görög nyelv tanulására. A feltételek természetesen Budapesten a legkedvezőbbek, ahol több nyelviskola is foglalkozik a görög oktatásával, a Vécsey utcában (illetve néhány vidéki városban és Beloianniszban) működő 12 Osztályos Kiegészítő Görög Nyelvoktató Iskola több évfolyamára beiratkozhatnak gyerekek, az ELTE újgörög tanszékén pedig magasabb szinten is művelhető a görög filológia.

A fővároshoz képest ugyan szerényebb lehetőségek mellett, de a szegedi görög szervezetek által működtetett görög nyelvi műhely tevékenysége is jelentősnek mondható. Székhelyünkön, a Nemzetiségek Házában másfél évtizede szervezünk nyelvi kurzusokat felnőttek és gyerekek számára kezdő és haladó szinten. Szervezetink fennállásának ideje alatt a szegedi görög származású gyerekek több mint fele tanult vagy tanul görögül, közülük vannak, akik a szüleiknél is jobban beszélik a nyelvet. A nyelvórák a görög egyesület tagjai számára ingyenesek.

A nyelvórákon kívül kétnyelvű, illetve nyelvészeti kiadványainkkal, a könyvtárunkban található számtalan nyelvkönyvvel és görög nyelvű könyvvel segítjük a nyelvtanulók dolgát, és nem utolsó sorban azzal a rengeteg nyelvi segédanyaggal, amelyeket a honlapunkon teszünk közzé.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Görög nyelv menüpont alatt közzétett anyag a legnagyobb hazai görög nyelvi segédanyag-válogatás, amely nagy részben ráadásul saját készítésű. A szótár- és nyelvkönyvválogatáson kívül kezdő, középhaladó és haladó szintű tanulók számára kínálunk teszteket, nyelvtanokat, párbeszédeket, fordítási feladatokat és hanganyagokat. Olykor-olykor nyelvi szintfelmérést is hirdetünk, a kapacitásunk azonban véges.

Szótárak, nyelvkönyvek

Kezdőknek

Középhaladóknak

Haladóknak

Online gyakorló feladatok