SZOLIDARITÁS AZ UKRÁNOK ÉS MINDEN MENEKÜLNI KÉNYSZERÜLŐ MELLETT

A Szegedi Görög Nemzetiségi Önkormányzat és a Csongrád Megyei Görögök Kulturális Egyesülete mély együttérzését fejezi ki minden Ukrajnában élő, onnan menekülni kényszerülő, illetve a közelünkben élő ukrán barátaink mellett.

Elítéljük Oroszország agresszióját és minden emberéletet követelő katonai akciót. Aggódunk az ukrán barátainkért, akik nehéz napokat élnek át, és a lehetőségeinkhez képest a maximális segítségünket ajánljuk fel számukra.

2022. február 27-én, 17.00-kor közös kiállásra, megemlékezésre invitáljuk minden békére vágyó barátunkat a szegedi Dóm melletti Szolidaritás Parkban található Holodomor-szoborhoz.

Az alábbiakban a szegedi ukrán szervezetek közleménye olvasható:

Ukrajna Szegedi Tiszteletbeli Főkonzulátusa, a Szegedi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Csongrád Megyei Ukránok Kulturális Egyesülete nevében az alábbi sajtóközleményt tesszük.

A Magyarországgal határos Ukrajnában háború dúl. Ukrán emberek kényszerülnek a hazájuk elhagyására. Elsősorban gyerekek, nők és idősek. Családok ezreinek élete, egzisztenciája került teljes bizonytalanságba.  

Mi, a Szegeden élő ukránok, magyar barátainkhoz, ismerőseinkhez, a velünk szimpatizálókhoz és a békeszerető emberekhez fordulunk!

Minden velünk, ukránokkal együttérző személy a szolidaritását egy gyertya vagy mécses meggyújtásával a Szegedi Dóm mellett található Holodomor emlékműnél tudja kifejezni. A Dóm szomszédságában, a Szolidaritás Parkban található szobor, az 1932-33-as ukrajnai éhínség áldozatainak állít emléket, és ezáltal is méltó helyszín lehet az együttérzés kifejezésére.   

Mindemellett szeretnénk kézzel fogható segítséget is nyújtani a háború elszenvedőinek. Ukrajna Magyarországi Nagykövetségével, valamint a szegedi székhelyű Nemzetiségi Szövetséggel és a Szegedi Nemzetiségi Önkormányzatok Társulásával együttműködve kidolgozzuk úgy a pénzbeli, mint a tárgyi adománygyűjtés azon módját, amely a felajánlásokat garantáltan célba juttatja. Ennek a részleteit a szegedi Nemzetiségek Háza http://www.minority-szeged.hu/ c. honlapján fogjuk meghirdetni és naprakészen tartani.

Már most aktuális! A Nemzetiségek Házában hétfőtől csütörtökig 09.00 és 17.00 között, valamint pénteken 09.00 és 14.00 között az alábbi felajánlásokat fogadjuk köszönettel: (érdeklődi: 0662424248, minority@t-online.hu)

Hőtartó takarók, hálózsákok, hálószőnyegek, plédek, matracok, esőköpenyek, párnák.

Tisztálkodószerek, fogkrémek és fogkefék, pelenkák, betétek, papírkendők, fertőtlenítőszerek, sebfertőtlenítő szesz, maszkok többszöri és egyszeri használatra.

Kötszerek, fertőtlenítő oldatok, sátrak, tábori ágyak, kályhák, üstök, mikroszálas törölközők, kemping étkészletek és eszközök.

Elemek, gyertyák, zseblámpák.

Étkezéshez: víz, instant ételek, szárított és aszalt gyümölcsök, dió, konzervek, tészta, valamint egyéb tartós és féltartós élelmiszerek.

Hálásan köszönjük mindenki együttérzését és segítségét!

http://www.minority-szeged.hu/