A magyarországi menekültkérdés a görög sajtóban

A görög sajtóban az elmúlt időszakban megsokasodtak a Magyarországról szóló hírek. Az érdeklődés előterében a menekültkérdésre adott magyar válaszok állnak.

A Magyarországról szóló híradások gyűjteménye honlapunkon megtalálható.

Az alábbiakban a szeptemberi cikkekből azokat válogatjuk ki, amelyekben megjelenik valamiféle vélemény, értékítélet a magyarországi menekültkérdést, illetve Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatos politikáját illetően.

Vizsgálódásunkhoz a legolvasottabb újságok (Πρώτο Θέμα, Η Καθημερινή, Το Βήμα, Τα Νέα), a kormányzó radikális baloldalhoz közelálló napilap (Η Αυγή), továbbá a Görög Kommunista Párt lapjának (Ριζοσπάστης) internetes felületeit vettük alapul. Összességében megállapítható, hogy a mérvadó sajtó tárgyilagosan tájékoztat, a kifejezésre kerülő vélemények viszont nem kedvezőek.

To Vima, szeptember 22.
Και πλαστικές σφαίρες από τον ουγγρικό στρατό κατά των προσφύγων
Gumilövedékkel is lőheti a magyar hadsereg a menekülteket

“Nacionalista lózungok és figyelmeztetések közepette, miszerint a menekültek és bevándorlók Európát , a szélsőjobb támogatásával az Orbán-kormány elfogadtatta a parlamenttel a honvédségnek az országhatárnál történő bevethetőségéről szól vitatott törvényt. [...] Budapest mélységes felháborodást váltott ki a Nyugat- és Észak-Európa felé tartó, az ország területén áthaladó menekültek kezelésével kapcsolatban, valamint azzal, hogy Orbán úgy nyilatkozott, hogy a lezárt határokra és a beáramlás megfékezésére  <Európa keresztény értékeinek> védelme érdekében van szükség.”

Ι Avgi, szeptember 19.
Όχι στην Ευρώπη του Όρμπαν, ναι στην Ευρώπη του Τσίπρα
Nem Orbán Európájára, igen Ciprasz Európájára

“Magyarországon a fasiszta Orbán horrorfilmet idézően azt parancsolja, hogy tartóztassák le a menekülteket. Azt gondolom, hogy az emberiség történetében nem sok példa van ilyen mértékű barbárságra.”

I Avgi, szeptember 16.
Σιδηρούν παραπέτασμα Νο2 στην καρδιά της Ευρώπης
Ismét vasfüggöny Európa szívében

“Újabb vasfüggönyt emel Európa szívében Magyarország xenofóbiás jobboldali kormánya, amellyel hermetikusan lezárja az ország határait a menekültek előtt, s amellyel az “egyesült” Európa buzgó tagállamát bevehetetlen bástyává teszi azok számára, akik szeretnének rajta átmenni”

Proto Thema, szeptember 12.
Ουγγαρία: Τώρα ο Όρμπαν δηλώνει ότι… θα φιλοξενούσε μετανάστες στο σπίτι του!
Magyarország: Most meg azt nyilatkozza Orbán, hogy vendégül látna migránsokat az otthonába

” Az egész Európából érkező általános felhördülést követően Magyarország szélsőjobboldali miniszterelnöke azt nyilatkozta, hogy vendégül látna az otthonában migránsokat. “

Proto Thema, szeptember 12.
Για ναζιστικούς χειρισμούς στο θέμα των προσφύγων κατηγορεί ο Φάιμαν τον Ορμπάν
Faymann azzal vádolja Orbánt, hogy náci módon kezeli a menekültkérdést

“Magyarország kitart a bevándorlókkal szemben tanúsított kemény stratégiája mellett, és ezzel provokálja európai társait, mint ahogy a magyar kormány populista fejének döntése is ellenállást váltott ki [...]“ 

Rizospastis, szeptember 8.
Το προσφυγικό ζήτημα «διχάζει» λόγω ιδιαίτερων συμφερόντων
“Megosztó” a menekültkérdés az egyéni érdekek miatt

“A nacionalista magyar miniszterelnök, Orbán Viktor továbbra is folytatja a provokálást azzal, hogy azt mondja, hogy <Európát az európai szabályokkal védjük, amelyek értelmében a határátkelés kijelölt határátkelő pontokon történik ellenőrzött módon és regisztrálást követően>.”

Rizospastis, szeptember 5.
«Ευαίσθητη» στους πρόσφυγες στήνει νέες στρατιωτικές επεμβάσεις
A bevándorlókra “érzékenyen” új katonai eszközöket vet be

“… az ismert nacionalista magyar miniszterelnök, Orbán Viktor továbbra is gyújtó hangvételű nyilatkozatokat tesz. Azt mondta például, hogy [...] a jövő évben több millió bevándorló várható, és ennek nem lesz vége. Korábban <Európa keresztény gyökereinek> elvesztéséről beszélt. [...] Ugyanezen a Magyarországon továbbra is folytatódik a megviselt menekültek <szívatása>, akik vonatra szállván valamilyen Ausztriával határos városba érkeznek úgy, hogy onnan nem folytathatják az útjukat. ”