Két tánccsoport előadása – NKUL-KP-1-2023/3-000661

A projektünkben egy athéni tánccsoportot terveztünk meghívni, akiket az Eleftheria Tánccsoporttal közösen felléptetünk több helyszínen is. A szegedi Eleftheria Tánccsoport 2023-ban ünnepelte megalakulásának 10. évfordulóját, így arra az időszakra hívtuk meg az athéni Holargosi Panagia Faneromeni Tánccsoportot, hogy együtt tudjon ünnepelni az Eleftheria tánccsoporttal.

2023.04.27-én este érkezett meg Athénból a csoport 41 fővel. Számukra a repülőtérről Szegedre utazásra, illetve 2023.05.02-án Szegedről Budapestre és a repülőtérre busszal transzfert szerveztünk, amelynek egy részét jelen támogatásból fedeztük. Szállásukat és étkeztetésüket más forrásból oldottuk meg.

2023.04.28-án megismerkedtek Szegeddel, valamint az Eleftheria Tánccsoporttal főpróbát tartottak, amelynek a végén magyar táncházban magyar táncokkal ismerkedhettek meg.

2023.04.29-én tartotta az Eleftheria Tánccsoport az ünnepi gálaműsorát, amelyen egy krétai és egy pontoszi blokkal lépett fel az athéni csoport, majd a műsor után krétai és pontoszi élőzenés táncházat tartottak.

2023.04.30-án a városi majálisi rendezvényen léptettük fel az athéni csoportot, kiegészülve az Eleftheria Tánccsoport tánctanáraival, így egy vegyes tánckarral képviseltettük a görög kultúrát a városi rendezvényen.

Este a Szegeden élő ukrán menekülteknek szerveztünk egy estet, ahol az ukrán menekültek ukrán dalokkal készültek, míg az athéni és a szegedi tánccsoportok tánccal ajándékozták meg őket.

2023.05.01-jén a szegedi Nemzetiségek Házában majálisozott a két tánccsoport. Az athéniak megajándékozták a szegedi csoportot egy tánckurzussal. Athéni gyerekek a szegedieknek tanítottak főként gyerekek által táncolt táncokat, majd a felnőtteknek élő zene kíséretében krétai és pontoszi táncokat tanítottak. A tánckurzus után közös sütögetés és persze estig tartó táncban ünnepelte a két tánccsoport, hogy együtt lehet.

2023.05.02-án reggel utazott vissza Athénba a csoport, de előtte egy rövid Budapesti buszos városnézésen is részt vettek.

Az eredeti terv, miszerint a két tánccsoportot az ország több helyszínén felléptetjük, forráshiány miatt nem tudott megvalósulni, de Szegeden több alkalmat is találtunk a tánccsoportok szerepeltetésére. Az Eleftheria Tánccsoport ünnepi gálaműsora országos köröket is megmozgatott, hiszen például Budapestről is buszokat szerveztek a helyi görög közösség tagjai. Itt a műsorban mind a két tánccsoportot fellépés közben is meg tudták tekinteni az érdeklődők, valamint a műsor utáni táncházban együtt mulathattak a résztvevők és a közönség. Többen a másnapi majálisi eseményre is eljöttek, hogy találkozhassanak a tánccsoportok tagjaival. Ez által az a célunk, hogy a projektünkkel kapcsolatot építsünk, kapcsolatokat erősítsünk mind az athéniakkal, mind a helyi görög közösségen belül, megvalósult.

A projekt a két tánccsoport közötti kapcsolat megerősödésén kívül jelentős hatást gyakorolt a szegedi görög közösségre, a programokon részt vevő magyarországi görög közösségre és valójában mindenkire, aki valamilyen formában részt tudott venni a programokon. Az athéni csoport olyan frissességet, jókedvet és pozitív életszemléletet hozott, amely még hónap múltán is hatást gyakorol ránk.

A programok megszervezése komoly munka volt, amelyben az Eleftheria Tánccsoport aktívan részt vett együttműködve a szegedi görög közösséggel. Igazi közösségépítő, közösségerősítő folyamat alakult ki. A magyarországi görög közösség tagjaitól is kapunk azóta is folyamatosan pozitív visszajelzéseket és ezzel a programsorozattal az Eleftheria Tánccsoport tevékenysége is felértékelődött a görög nemzetiségi közösségek körében.

Az athéni tánccsoporttal azóta is folyamatosan tartjuk a kapcsolatot és a lehetőségeinkhez és anyagi erőinkhez képest a jövőben is szeretnénk hasonló, akár több helyszínes rendezvénysorozatot, és/vagy tánckurzust szervezni. Beszélgetés szintjén felmerültek különböző nemzetközi projektek leszervezése is.

Köszönjük a támogatást!