Eleftheria 10 programsorozat

Az Eleftheria Tánccsoport 2013-ban alapult, így 2023-ban lett 10 éves. Erre az eseményre a tánccsoporttal karöltve több napos programsorozatot szerveztünk 2023. április 27. és 2023. május 01. között.

Erre az eseményre meghívtuk a Cholargosi Faneromeni-plébánia Tánccsoportját Szegedre, akikkel az évek során szoros barátságot kötött a tánccsoport, köszönhetően a tánctanáruknak, Efstathios Kalogeropoulosnak, aki több koreográfiát is készített már a tánccsoportunk számára.

A tánccsoport 27-én este érkezett meg a budapesti Liszt Ferenc Repülőtérre, ahol Szeltner László és Muzamel Gitta fogadta őket. A repülőtérről busszal szállítottuk el Szegedre a 42 fős tánccsoportot. A csoport az esti órákban érkeztek meg, így vacsoráztatás után csak egy rövid sétára vittük el őket. Szállásuk a Tisza Sport Hotelben volt Újszegeden.

Április 28-án, főként Szeged város vezetésének köszönhetően városnézésre mentünk a csoporttal. Kisvonattal indultunk egy rövid körútra, majd a városházától sétálva jártuk be a várost idegenvezető kíséretében a Zsinagóga – Reök Palota – Dóm tér – Szerb templom – Móra Ferenc Múzeum útvonalon.

Délután a Bálint Sándor Művelődési Házban folytatódott a program, ahol készült a gulyásleves a vendégeinknek, valamint lehetőség volt a másnapi nagy műsor előtt még próbálni egyet. A tánccsoportok megnézték egymást, majd a vacsora után magyar táncházban mulattak.

Április 29-én délelőtt szabadprogramot kaptak az athéni barátaink, míg a mi táncosaink az esti műsorra készültek. A délutáni órákban az egyesület tagjai segítségével bonyolítottuk le az Eleftheria 10 gálaműsort a Szent-Györgyi Albert Agórában. A 3 órás műsorban fellépett az Eleftheria Tánccsoport 4 csoportja, az athéni Cholargosi Panagia Faneromeni Plébánia tánccsoportja, a Bánát Szerb Néptáncegyüttes, a Balkán Táncegyüttes, valamint a Szegedi Görög Zenekar tagjai. A műsorban a konferálás helyett videóüzeneteket, visszaemlékezéseket vetítettünk le. Az Eleftheria Tánccsoport több koreográfiáját is élőzenére mutatta be, amelyet a Radio Taximi együttes szolgáltatott. Az előadás után táncház következett, ahol zenélt a Radio Taximi, az athéni tánccsoport pontoszi és krétai zenészei, valamint Sarantis Mantzourakis buzukiművész. Közben az előtérben a tánccsoport elmúlt 10 évéről szóló kiállítást lehetett megtekinteni. Az ünneplés éjfélig tartott.

Április 30-án délelőtt a szegedi közönséget ajándékoztuk meg az athéni tánccsoport táncaival. A Ligetben a Majálisi rendezvényen felléptek pontoszi és krétai táncokkal. A pontoszi koreográfiában a csoporttal táncolt az Eleftheria Tánccsoport vezetője, Szeltner László, valamint Danyi Beatrix táncosunk, míg a krétai koreográfiában Muzamel Gitta.

Délutánra Sárkányhajózást szerveztünk. Athéni és a szegedi táncosok közösen eveztek a Tiszán. Estére vacsorát szerveztünk közösen az ukrán közösséggel, azzal a céllal, hogy az ukrán menekülteknek is okozzunk egy kis vidámságot, multikulturális rendezvényen vehessenek ők is részt. Az ukrán közösség egy ukrán dalt tanított meg, míg a görögök táncokat tanítottak.

Május elsejét egy közös sütögetéssel, tánctanulással és ünnepléssel töltöttük. A Nemzetiségek Házában az athéni csoport táncokat tanított az Eleftheria csoportjainak, míg az udvaron szintén az athéni csoport, valamint Kothencz Tibor és felesége, Márton Eleonóra segítségével sültes a kolbászok, zöldségek. A közös, jó hangulatú ünneplés az esti órákig tartott.

Május 2-án indult haza az athéni csoport, akiknek még Budapestre leszerveztünk egy idegenvezetést, amelyet Psimmenos Vasilis tartott.