A Szegedi Görög Nemzetiségi Önkormányzat határozatai a Hagia Sophia-székesegyház mecsetté alakításával kapcsolatban

26/2020. (VIII.03.) sz. Szegedi Görög NÖ képviselőtestületi határozat

A Szegedi Görög Nemzetiségi Önkormányzat üdvözli és csatlakozik a Magyar Országgyűlés görög nemzetiségi szószólójának 2020. július 15-én kelt nyílt megkereséséhez, amelyet Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyetteshez intézett, és amelyben a Török Köztársaság elnöke, Recep Tayyip Erdogan által elrendelt, a konstantinápolyi Hagia Sohia-székesegyháznak mecsetté történő átalakításával kapcsolatban, megfelelő indokoltságra hivatkozva a következőt kérte: „A magyarországi görögök képviseletében arra kérem Miniszterelnök-helyettes Urat, hogy közösségünk tiltakozásából is erőt merítvén, szíveskedjen képviselni érdekeinket a nemzetközi politikai színtéren is.”

27/2020. (VIII.03.) sz. Szegedi Görög NÖ képviselőtestületi határozat

A Szegedi Görög Nemzetiségi Önkormányzat úgy véli, hogy az egyetemes értékeket képviselő, az 1934 óta múzeumként funkcionáló és az 1985 óta UNESCO-világörökség részét képező székesegyház mecsetté alakítása nem tekinthető pusztán török belügynek. Az aggályos lépés nemcsak gesztus az iszlamisták felé, de része annak a provokatív politikának is, amelyet a török elnök évek óta Görögországgal szemben folytat. Az épület mecsetté történő átalakítása fenyegető üzenet Görögország  és minden – a Szegeden és egész Magyarország területén élő – görög számára. Ezért a Szegedi Görög Nemzetiségi Önkormányzat azt kéri a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatától, hogy az ügy fontosságára hívja fel a közvélemény figyelmét.

28/2020. (VIII.03.) sz. Szegedi Görög NÖ képviselőtestületi határozat

Tekintettel arra, hogy a világ görögsége 2021-ben ünnepli az 1821-es görög szabadságharc kitörésének 200. évfordulóját, illetve arra, hogy a magyar sajtóorgánumokban kevés hír olvasható Görögország, Ciprus és Törökország jelenkori kapcsolatairól, a Szegedi Görög Nemzetiségi Önkormányzat az elkövetkezendő bő egy évben sajtóhírek közlésével és feldolgozásával, tanulmányok készítésével és előadások, esetleg konferencia szervezésével kiemelt figyelmet fog fordítani a téma bemutatására.

HATÁROZATI KIVONATOK