Slam poetry est a Grand Caféban

Helyszín: Grand Café (Szeged, Deák Ferenc u. 18.)
Kezdés: November 27. – 18:30
Belépő / nevezési díj: 500 Ft (a büfében lefogyasztható!)
Összdíjazás: 15000 Ft! (7500-5000-2500)
Jelentkezés: e-mailben, az info@szegedigorogok.hu címre írt üzenetben, ‘slam’ tárggyal
Versenyzők száma: 15 fő

Szervező: Csongrád Megyei Görögök Kulturális Egyesülete
Szegedi Görög Nemzetiségi Önkormányzat

Vendégfellépő + zsűri:
Bárány Bence
Fazekas Viktor
Basch Péter (a jelenlegi országos bajnok!)
A zsűri tagja továbbá Jászay Tamás, kritikus, a Revizor – a kritikai portál szerkesztője!

Vendégfellépő + konferanszié:
Mészáros Péter
Purosz Leonidasz
DJ + vendégfellépő: Csinta Áron

Az ókori görög demokráciák fénykorát a gondolkodás szeretete hatotta át. A kultúra a mindennapok részévé, a szabad véleményformálás társadalmi igénnyé vált. A közélet legfőbb színtere a piactér, az Agora volt, amelynek emelvényére bárki – képzett szónok és ‘egyszerű ember’ egyaránt – felállhatott, hogy elmondja gondolatait polgártársainak. Talán nem nagy túlzás, ha azt mondjuk, a Magyarországon egyre népszerűbbé váló műfaj (és mozgalom), a slam poetry is ebből a szellemi örökségből táplálkozik. A színpadra bárki felállhat előzetes szűrés nélkül, és azt mondhat, amit csak szeretne – a végén úgyis a közönség (illetve az azt képviselő öttagú zsűri) dönt!

Hogy mik a slam szabályai? Szinte nincsenek neki, ezért hordoz rengeteg lehetőséget magában. Állj ki a színpadra, és mondd el az általad írt szöveget zenei aláfestés nélkül – ha akarod, fejből, de ha olvasod, az sem baj: rád van bízva! Szokták a slamet úgy jellemezni, mint az irodalom, a színház/ stand up és a rap keveréke – de ez is csak egy mankó; valójában teljesen rád van bízva, mire fekteted a hangsúlyt. Persze arra azért figyelj, hogy a szöveged a témában maradjon, továbbá az időkorlát 3 perc 15 másodperc, attól, aki ezt túllépi, megkezdett fél percenként fél pontot vonunk le.

Az esemény nemcsak verseny, de bemutató is egyben: Mészáros Péter, Purosz Leonidasz, Basch Péter, Bárány Bence, Csinta Áron és Fazekas Viktor neve nem cseng ismeretlenül a műfajt kedvelők számára. Ők versenyen kívül egy-egy szöveggel készülnek, ezen felül a Mészáros–Purosz páros konferálja fel a versenyzőket, Csinta Áron szolgáltatja a zenét, a zsűribe pedig a (közönség soraiból egy fővel kiegészülő) Basch–Bárány–Fazekas trió, illetve Jászay Tamás kritikus ül!

Gyere el nézőnek; ha nem voltál még slamen, ismerd meg, ha meg már voltál, akkor úgysem kell győzködni!
De még inkább jelentkezz és lépj fel! – ne ez motiváljon, de a dobogósok összdíjazása 15000 forint…