Programözön a szegedi görögöknél

0001A Szegedi Görög Nemzetiségi Önkormányzat és a Csongrád Megyei Görögök Kulturális Egyesülete 2015-ben ünneplik megalakulásuk 20. évfordulóját. Létezésük létjogosultságát gazdag program-kínálattal igyekeznek igazolni abban a reményben, hogy az közösségük tagjainak, barátaiknak és a tevékenységüket figyelemmel kísérőknek is tetszésére van.

Novemberi és decemberi programjaikra mindenkit szeretettel várnak:

November 19. (csütörtök) 17.00 – ATHÉN ÓKORI EMLÉKEI

meghívó

Élménybeszámolóval egybekötött fotókiállítás Karsai Attila képeiből, amelyeket Purosz Alexandrosz szövegei kísérnek. (A szegedi görög közösség októberben tanulmányi kirándulást szervezett Athénba a “görög iskola” tanulóinak, szüleiknek és a közösség többi tagjának. Az anyagból magyar és görög névnapos asztali naptár is készül.) A kiállítást Kosztopulosz Andreász nyitja meg. A megnyitót vetített képes élménybeszámoló követi. A kiállított képek december közepéig maradnak a falakon. Helyszín: Nemzetiségek Háza (Szeged, Osztróvszky u. 6.)

November 26. (csütörtök) 17.00 – BIRODALOMÉPÍTÉS AZ ANTIK VILÁGBAN

görög előadássorozat7Horti Gábor, a SZTE Ókortörténeti Tanszéke óraadó tanárának előadása a klasszikus-, hellenisztikus- (Nagy Sándor) és római kori birodalmak kialakulásáról. Ez az Ókortörténeti Tanszékkel közösen megvalósított előadássorozat idei 7. előadása. Az előadássorozat anyagából az év végére Közéleti és politikai viszonyok az antik világban címmel kötet születik. Helyszín: Nemzetiségek Háza.

November 27. (péntek) 18.30 – GONDOLKODOM, TEHÁT …

SZEGED_Gondolkodom_a5 (2)Slam poetry est a Grand Caféban (Szeged, Deák F. u. 18.). Az est alapgondolata az a tény, hogy a demokrácia azért születhetett meg az ókori Hellaszban, mert ott az igazságkeresés és a szabad véleményformálás társadalmi igénnyé vált. Az Agorán bárki felállhatott az emelvényre, hogy kifejtse véleményét. A filozófia jelentése, a gondolkodás szeretete. Az ókori hagyománynak megfelelően a versenyzők kiállnak az emelvényre, és a műfaj szabályai szerint előadják beszédüket. Az esten a magyarországi slam potry mozgalom színe-java mutatkozik be.

December 2. (szerda) 17.00 – GÖRÖG MENEKÜLTEK MAGYARORSZÁGON

Page1Az év kiemelt jelentőségű kiállítása, amely a görög polgárháború során Magyarországra került görögországi menekültek érkezését, letelepedését és beilleszkedését mutatja be. A kiállítást megnyitja Fokasz Nikosz, az ELTE szociológiai tanszékének vezetője. A rendezvényt görög táncház követi Szeltner László vezetésével. Helyszín: Nemzetiségek Háza.

borfesztivál3

December 18. (péntek) 18.00 – NEMZETISÉGI FOLKLÓREST

A több éves hagyományra visszatekintő esten bolgár, szerb és görög zenét hallhatunk, illetve táncokat láthatunk és járhatunk. Görög színekben fellép a Mydros együttes, valamint a Csongrád Megyei Görögök Kulturális Egyesületének tánccsoportja, az Eleftheria. Helyszín: Petőfi-telepi Művelődési Ház (Szeged, Szántó Kovács János u. 28).

12038511_1612203172378008_5748563455593878481_n