Programajánló

A szegedi görög közösség két állandó programmal várja az érdeklődőket. Ezek a görögnyelvoktató tanfolyamaink és a görög tánciskolánk. A nyelvoktatás több kurzusban történik korosztálytól és nyelvtudástól függően, a tánctanításra kéthetente kerül sor szerdánként, 18.00 és 20.00 között, ezt követően az egyesületünk tánccsoportja, az Eleftheria tartja a táncpróbáit. A tánctanár 15 éve Szeltner László.

Egyéb tipikus rendezvények:

Előadások – Évente egy-két alkalommal olyan előadások kerülnek megrendezésre, amelyek a görög közösségen kívül a görög kultúra iránt érdeklődők figyelmére is számot tarthatnak. Nagy érdeklődés kísérte többek között a ciprusi kérdéssel, a görög gazdasági válsággal, politikai élettel, művészettörténettel, s a magyar-görög kapcsolatokkal foglalkozó előadásokat, de azokat is, amelyek a Szegedi Tudományegyetemmel közös szervezésben kerültek megvalósításra.

Kiállítások – Eddigi kiállításaink témái közül néhány: Sina család, Thasszosz (grafikák), ikonfestészet, Balkán hangulatok, görögök emigrációban.

Gasztronómiai estek – A görög kultúra büszkesége a világhírű gasztronómia. Ezt a hagyományt a szegedi görög közösség is ápolja azzal, hogy évente egyszer-kétszer görög recept alapján specialitásokat készít. Készítettünk már például töltött szőlőlevelet, sztifádót, paradicsomos garnélát, bárányt, giroszt, póréhagymás kolbászt és egyéb ínyencségeket is.

Folklór – A népzenei találkozóknak mindig fénypontját jelentik a görög zenekarok és néptánc-együttesek fellépései, amelyekre Szeged főterein vagy művelődési házaiban szokott sor kerülni. Ez idáig több alkalommal volt lehetőségünk vendégül látni görögországi vagy budapesti görög együtteseket, mely utóbbiak közül leggyakoribb vendégeink a Maskarades és Santorini Duo voltak.

Kirándulások – A helyi görög szervezetek fennállása óta több kirándulást szerveztünk úgy belföldön, mint külföldön. Itthon megtekintettük többek között Miskolc, Tokaj, Sopron, Szentes és Hódmezővásárhely görög emlékeit, és többször részt vettünk a Budapesten és Beloianniszban szervezett nemzeti ünnepeken. Görögországba szervezett honismereti kirándulásaink során bejártuk Makedóniát, voltunk Thassoszon, Athénban és a Peloponnészosz-félszigeten is.

Sport – Az évente megrendezésre kerülő Nemzetiségi Futballtornán rendszeresen részt veszünk. A görög csapat magját többnyire Szegeden tanuló ciprusi diákok alkotják, akik virtuóz játékukkal gyönyörködtetik a nézőket.

Programjaink és rendezvényeink többsége székhelyünkön, az Osztróvszky utca 6. szám alatt található Nemzetiségek Házában (tel.: 00 36 62 424-248, e-mail: minority@t-online.hu) kerül lebonyolításra, amelynek facebook oldalán naprakész információk és gazdag képanyag várja az érdeklődőket.