MuszakaΜουσακάς

Kosztopulosz AndreászKosztopulosz Andreász receptje

A muszaka (magyarul: rakott padlizsán) nem a legkönnyebb étel (ez az elkészítésére és az emésztésére is érvényes), de megéri a fáradságot! Tzatziki salátával és friss kenyérrel feledhetetlen az íze.

Hozzávalók

5-6 fekete padlizsán
70 dkg darált sertéscomb
1 közepes fej vöröshagyma
2 érett paradicsom
2 dl tejföl
1 tojás
20 dkg trappista sajt
vegeta
bors

olaj
2dl víz

A padlizsánokat megmossuk, meghámozzuk és ujjnyi vastag szeletekre vagdossuk. Besózzuk a szeleteket és 20-30 percig állni hagyjuk, amíg levet ereszt. Ezután kinyomkodjuk a levet a padlizsánszeletekből, papírtörlővel megszárogatjuk őket, és forró bő olajban pirosra sütjük a szeleteket, és papírtörlőn felitatva a felesleges olajat, félretesszük.

A hagymát megpucoljuk és apró kockákra vágva vagy lereszelve egy evő kanálnyi olívaolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált sertéscombot, fehérre pároljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, vegetázzuk, majd 2dl vízzel felöntjük és közepes lángon fedő alatt 20 perc alatt zsírjára sütjük. A paradicsomokat felszeleteljük.

Egy nagy, szögletes jénai edénybe lerakunk egy réteg padlizsánt, a tetejére a húst felét, majd az egyik paradicsom szeletei rátesszük, ezután újra padlizsán, hús és paradicsom következik. A tetejét padlizsánszeletekkel borítjuk.

A jénai edényt lefedve az előmelegített sütőbe rakjuk és 180 fokon kb. 30 perc alatt összesütjük.

Ezalatt a sajtot lereszeljük, a tojás felverjük és egy edényben összekeverjük a sajtot, a tojást és a tejfölt.

Ha a rakott padlizsán összesült, kivesszük a sütőből, a tetejére öntjük a sajtos masszát és villával egy kicsit megdöfködjük, hogy az étel belsejébe is folyjon egy kevés. Visszatesszük fedő nélkül a sütőbe és 200 fokon megbarnítjuk a sajtot (kb. 10 perc) és kész is vagyunk.

Muszaka

Kosztopulosz AndreászΣυνταγή: Κωστόπουλος Ανδρέας

A muszaka (magyarul: rakott padlizsán) nem a legkönnyebb étel (ez az elkészítésére és az emésztésére is érvényes), de megéri a fáradságot! Tzatziki salátával és friss kenyérrel feledhetetlen az íze.

Hozzávalók

5-6 fekete padlizsán
70 dkg darált sertéscomb
1 közepes fej vöröshagyma
2 érett paradicsom
2 dl tejföl
1 tojás
20 dkg trappista sajt
vegeta
bors

olaj
2dl víz

A padlizsánokat megmossuk, meghámozzuk és ujjnyi vastag szeletekre vagdossuk. Besózzuk a szeleteket és 20-30 percig állni hagyjuk, amíg levet ereszt. Ezután kinyomkodjuk a levet a padlizsánszeletekből, papírtörlővel megszárogatjuk őket, és forró bő olajban pirosra sütjük a szeleteket, és papírtörlőn felitatva a felesleges olajat, félretesszük.

A hagymát megpucoljuk és apró kockákra vágva vagy lereszelve egy evő kanálnyi olívaolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált sertéscombot, fehérre pároljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, vegetázzuk, majd 2dl vízzel felöntjük és közepes lángon fedő alatt 20 perc alatt zsírjára sütjük. A paradicsomokat felszeleteljük.

Egy nagy, szögletes jénai edénybe lerakunk egy réteg padlizsánt, a tetejére a húst felét, majd az egyik paradicsom szeletei rátesszük, ezután újra padlizsán, hús és paradicsom következik. A tetejét padlizsánszeletekkel borítjuk.

A jénai edényt lefedve az előmelegített sütőbe rakjuk és 180 fokon kb. 30 perc alatt összesütjük.

Ezalatt a sajtot lereszeljük, a tojás felverjük és egy edényben összekeverjük a sajtot, a tojást és a tejfölt.

Ha a rakott padlizsán összesült, kivesszük a sütőből, a tetejére öntjük a sajtos masszát és villával egy kicsit megdöfködjük, hogy az étel belsejébe is folyjon egy kevés. Visszatesszük fedő nélkül a sütőbe és 200 fokon megbarnítjuk a sajtot (kb. 10 perc) és kész is vagyunk.

Muszaka