Görögország a magyar sajtóban

Szijjártó ismét Görögországot hibáztatja
Népszava (2015.10.30.)

Európa mindaddig védtelen lesz a bevándorlókkal szemben, ameddig Görögország déli határát nem tudja megvédeni – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken telefonon, miután tárgyalt Nikosz Kociasz görög külügyminiszterrel Athénban.

Páratlan kincsekkel volt tele az ókori görög harcos sírja

Múlt-Kor (2015.10.27.)
Egy görög harcos kincsekben páratlanul gazdag sírjára bukkant egy nemzetközi régészcsoport Görögország déli részén, Pülosz romvárosban. A felfedezés a mükénéi kultúra leglátványosabb lelete, amelyet az elmúlt több mint 60 évben feltártak – közölte hétfőn a görög kulturális tárca.

Komoly bajba jutottak a görög adósok, akik nem fizetik a számlát

Magyar Hírlap (2015.10.26.)
Görögországnak nincs vesztegetnivaló ideje, azonnal teljesítenie kell a harmadik pénzügyi mentőcsomagban vállalt kötelezettségeit.

Görögországot erősen vezeti idegenforgalma
Magyar Hírlap (2015.10.19.)

A görög gazdaság idei visszaesése kisebb lesz az eddig vártnál, részben a gazdaság második negyedévi jó teljesítményének hatására, derült ki a legismertebb görög gazdaságelemző intézet (IOBE) elemzéséből, amelyet a távirati iroda közölt.

Görögország nem hajlandó együttműködni Törökországgal
Magyar Nemzet (2015.10.18.)

Görögország területi viták miatt semmi szín alatt nem hajlandó együttműködni Törökországgal az uniós külső határ védelmében az Égei-tenger keleti részén, ahol a legtöbb menekült átkel az EU területére. Erről Alexisz Ciprasz görög kormányfő tájékoztatta Angela Merkel német kancellárt a napokban a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap szerint.

Görögország kicsit jobban teljesít
Népszabadság (2015.10.18.)

Kisebb lehet a vártnál a görög gazdaság idei visszaesése.

Újabb megszorítások jönnek Görögországban
Magyar Nemzet (2015.10.17.)

Az ország nemzetközi hitelezői által megkövetelt újabb, nyugdíjcsökkentést is magában foglaló megszorító csomagot fogadott el a görög parlament szombaton.

Hatalmas jegyáremelést hajtanak végre a görög műemléki helyszíneken
Múlt-Kor (2015.10.14.)

Jelentősen emelkednek jövőre a műemléki helyszínekre szóló belépőjegyek árai Görögországban, miután az ország központi régészeti tanácsa kedden jóváhagyta a kulturális minisztérium vonatkozó javaslatát.

„2016 közepén indulhat növekedésnek a görög gazdaság”
Magyar Hírlap (2015.10.10.)

Az Európai Bizottság várakozásai szerint idén és jövőre recesszió várható Görögországban, de ha az athéni kabinet “komoly erőfeszítéseket” tesz a pénzügyi stabilitás megteremtése érdekében, a jövő év közepétől már növekedésnek indulhat a görög gazdaság – közölte Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért felelős alelnöke Limában helyi idő szerint pénteken.

Zöld út Cipraszéknak – Kemény tél vár Görögországra
Népszava (2015.10.09.)

Megnyerte az athéni parlamentben a bizalmi szavazást Alekszisz Ciprasz kormánya. A név szerinti szavazáson a baloldali Sziriza és a konzervatív ANEL minden képviselője, azaz 155-en voksoltak a kabinet mellett, 144-en ellene. Egy képviselő nem volt jelen. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök elismerte, nagyon nehéz időszak vár Görögországra.

Kínosan kerülték a megszorítás szót
Népszabadság (2015.10.05.)

Nehéz napok előtt áll az új görög kormány. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök hétfőn ismerteti kabinetje programját a parlament előtt, míg pénzügyminisztere Luxemburgba utazik, hogy a megszorításokról egyeztessen. Októberben közel ötven reformot kell megszavazni Görögországban.

Mi a bajuk a görögöknek Orbán csodafegyverével?
HVG (2015.09.25.)

Bár Orbán Viktor szerint kulcsfontosságú, hogy az EU határait Görögországnál meg lehessen védeni, a görögök hallani sem akarnak arról, hogy oda más tagállamok küldjenek katonákat a határaikra, az EU határvédelmi szervével, a Frontexszel pedig eleve évek óta együttműködnek.

Görögország három szigeten hoz létre hotspotokat október végéig
Magyar Hírlap (2015.09.24.)

Három uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központot (hotspotot) hoz létre Görögország október végéig a menekülthullám első vonalába eső, égei-tengeri Leszbosz, Kósz és Lérosz szigetén .A menekültek tagállamok közötti méltányos elosztására szolgáló állandó rendszer kidolgozását sürgeti az unión belül a német kancellár. Angela Merkel szerint ugyanakkor az is fontos, hogy az EU együttműködjön az Egyesült Államokkal, Oroszországgal valamint a Közel-Kelettel. A Csalagútnál ismét meghalt egy migráns.

Ciprasz letette a miniszterelnöki esküt
Magyar Nemzet (2015.09.21.)

Hétfőn este letette a miniszterelnöki esküt Alexisz Ciprasz, az előző napi görögországi választásokon győzedelmeskedő baloldali Sziriza párt elnöke, aki a várakozások szerint akár már kedden megalakíthatja új kormányát.

„A görög választásban nem játszott szerepet a menekültkrízis”
Magyar Hírlap (2015.09.21.)

Nem volt része a migránsválság a görögországi választási kampánynak, mert a pártok között nem volt lényeges különbség abban, hogy a megoldást az jelentené, ha a migránsok el sem indulnának Törökországból – mondta Fokasz Nikosz, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi karának oktatója. Több EU-vezető is gratulált Alekszisz Ciprasznak a választáson aratott győzelemhez.

Hazudik a görög belügyminiszter – állítja Szijjártó
Népszava (2015.09.19.)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium hétfőre berendelte Görögország budapesti nagykövetét a görög belügyminiszternek egy svéd lapnak adott interjújával kapcsolatban.

Ciprasz az ablakot is bezárná
Népszabadság (2015.09.17.)

Visszafelé sülhet el Alekszisz Ciprasz terve, aki augusztusban azért mondott le, mert a vasárnapi előrehozott választásokon nagyobb felhatalmazást akar szerezni a mentőcsomag ellenében követelt reformokra.

Nem garantált a görög Sziriza győzelme
Magyar Hírlap (2015.09.14.)

Bár Alekszisz Ciprasz volt görög kormányfő pártja hajszálnyival vezet egy héttel a görögországi előre hozott parlamenti választások előtt, a legfrissebb közvélemény-kutatások eredményei szerint a konzervatív Új Demokrácia szorosan a baloldali Sziriza nyomában lohol.

Görögország: választások előtti patthelyzet
HVG (2015.09.13.)

Egy héttel a parlamenti választások előtt fej szinte hajszálra azonos a két legnagyobb párt népszerűségi mutatója.

Szijjártó: Görögországot kell rászorítani
Magyar Nemzet (2015.09.11.)
A német külügyminiszter a menekültek tisztességes elosztását, a magyar diplomácia vezetője viszont a befogadópontok, vagyis az úgynevezett „hot spotok” felállítását sürgette Prágában, ahol a V4-es külügyminiszterek a német diplomácia vezetőjével találkoztak.

Görögország: választási téma lesz a migráció
Magyar Nemzet (2015.09.08.)

Nem igaz, hogy Görögországban nem regisztrálnák a menedékkérőket – mondta a Magyarországi Görögök Kutatóintézetének igazgatója a Lánchíd Rádiónak.

Segítséget kért Görögország az EU-tól a menekültek miatt
HVG (2015.09.07.)

Görögország humanitárius segélyt kért hétfőn az Európai Uniótól a Közel-Keletről és Afrikából érkező migránsok miatt.

Menekültek ezrei lepik el Athént
HVG (2015.09.02.)

Miközben az európai politikai hangulat fokozódik, az elkeseredett és reménykedő migránsok egyre növekvő tömegben érkeznek Görögországba. Csak a mai napon 4000-en érkeznek a kontinensre Leszbosz szigetéről abban bízva, hogy onnan már könnyebb úton juthatnak el Németországba vagy Angliába – útjuk Magyarországon keresztül vezet.

Tovább csökkentek a nyugdíjak
Magyar Nemzet (2015.08.29.)

Tovább csökkentették a nyugdíjakat Görögországban a nemzetközi hitelezőkkel kötött hitelmegállapodás részeként.

Görögországban még mindig vezet a Sziriza
Magyar Nemzet (2015.08.28.)

Alexisz Ciprasz múlt héten lemondott görög kormányfő pártja, a baloldali Sziriza továbbra is népszerűbb, mint konzervatív ellenzéke – derül ki a szeptember 20-i választások előtt közzétett első mérvadó közvélemény-kutatásból.

Felfüggesztette működését a SkyGreece légitársaság
Magyar Hírlap (2015.08.28.)

Ideiglenesen beszüntette működését a görög SkyGreece légitársaság, amelynek utasai már csütörtökön nem tudtak Torontóból Magyarországra, és azon keresztül Görögországba jutni – jelentette be a légitársaság pénteken a honlapján.

Nem lesz nemzeti egységkormány Görögországban
Magyar Nemzet (2015.08.27.)

Kizárta egy nemzeti egységkormány létrehozását, azaz a nagyobb jelenlegi ellenzéki pártokkal való együttműködés lehetőségét az előre hozott választások után Alexisz Ciprasz volt görög kormányfő az Alpha TV görög televíziócsatornának adott interjújában.

A mükénéi bronzkorban épült palotát tártak fel Spárta közelében
Múlt-Kor (2015.08.26.)

A mükénéi civilizáció korában épült palota maradványait tárták fel görög régészek a dél-görögországi Spárta közelében. A palotát valószínűleg az i. e. 17-16. században építették, mintegy tíz szobája lehetett, és a maradványokon feliratok láthatók – közölte a görög kulturális minisztérium. Az épületet valószínűleg tűz pusztította el az i. e. 14.-13. században.
Már 3 millió euróért egy szép kis szigetet vehetünk Görögországban
Népszava (2015.08.26.)

Görögországban arra számítanak, hogy a hitelmegállapodás megszületésével a befektetők is egyre jobban érdeklődnek az ország iránt. Az ingatlanpiac lassan fellendülhet, s mind többen vásárolnának maguknak görög szigeteket. A helyiek azonban nem feltétlenül örülnek ennek a fejleménynek. A gazdaságban mindenesetre lassan helyreáll a béke, s a politikában is nyugalom jöhet a szeptember 20-án esedékes előrehozott voksolás után, melynek toronymagas esélyese a Sziriza.

Ártalmas a görög csomag
Magyar Nemzet (2015.08.26.)

A harmadik mentőcsomag tönkreteszi Görögországot, és veszélybe sodorja az Európai Uniót is. Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász szerint a megállapodás a dél-európai ország gazdasági szuverenitását feladó fegyverletétellel egyenértékű.

Athén: második forduló
Népszava (2015.08.25.)

Amint az előre látható volt, nem sikerült kormányt alakítania az ellenzéki konzervatív Új Demokrácia pártnak, Görögország egyre közelebb kerül az előrehozott választásokhoz. Vangelisz Meimarakisznak, az Új Demokrácia elnökének három nap állt rendelkezésére a kormányalakításhoz, s miután ez nem sikerült, hétfőn visszaadta a kormányalakítási megbízatást Prokopisz Pavlopulosz köztársasági elnöknek.

Ciprasz blöffje
Népszabadság (2015.08.24.)

Németország megkezdte Görögország kifosztását – hallatszik annak kapcsán, hogy a frankfurti repteret üzemeltető Fraport 1,2 milliárd euróért ötven évre megszerezte a tizennégy legforgalmasabb görög regionális repülőtér működtetésének jogát.

Nem kell aranybánya! – Külföldiek tiltakoztak Görögországban
Népszava (2015.08.24.)

Aranybánya megnyitása ellen tiltakoztak Athénban tegnap zömében külföldi zöld aktivisták, mintegy nyolcvanan. A megmozduláson kétezren vettek részt. Észak-Görögországban egy kanadai cég tervez aranybányát nyitni. A tüntetők vasárnap összetűzésbe kerültek a görög rendőrségi erőkkel is.

Ciprasz lemondott
HVG (2015.08.20.)
A Reuters szerint már gyakorlatilag elvesztette a többségét a görög kormányfő, és új választásokon szeretne újra többségre szert tenni. Ha így lesz, az csak további instabilitáshoz vezethet.

Lélegzethez jutnak a görögök
Magyar Nemzet (2015.18.19.)

Változtak a tőkekorlátozás szabályai Görögországban – jelentette be Evklidisz Cakalotosz pénzügyminiszter. Eközben a Bundestag képviselői megszavazták az újabb mentőhitelt.

Varufakisz: Egy föderális rendszer oldhatja meg az euróválságot
Magyar Nemzet (2015.08.18.)

Az észt, az osztrák és a spanyol parlament is áldását adta kedden a Görögországnak nyújtandó újabb mentőcsomagra. Jánisz Varufakisz pedig arról ír, hogy az egész eurózóna bajban van, és egy intézményesített adósság-átalakítási rendszer bevezetésére lenne szükség.

Görög miniszter ment neki a déli határzárnak
Magyar Nemzet (2015.08.17.)

Taszia Hrisztodulopulu szerint a magyar határzár miatt nőtt hirtelen nagyot a menekültek száma Görögországban.

Az IMF üdvözli a görög mentőprogram elfogadását
Magyar Hírlap (2015.08.15.)

Üdvözölte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Christine Lagarde a Görögországnak szánt harmadik pénzügyi mentőcsomag elfogadását pénteken, de ismét sürgette azt is, hogy az európai hitelezők döntsenek további adósságkönnyítésről, mert Athén egyedül nem tudja megoldani adóssághelyzetét.

Görög dráma: már sosem lesz vége?
Magyar Nemzet (2015.08.14.)

Előre hozott választások jöhetnek Görögországban, amelyen Cipraszék jó eséllyel ismét győzedelmeskedni fognak. Eközben az átlagember teljesen kilátástalannak élheti meg helyzetét. Belpolitikai paradoxon, végtelenített dráma, elkeseredett hellének.

Nem győzik fogadni a menekülteket
Magyar Nemzet (2015.08.13.)

Folyamatosan érkeznek a menekültek a görögországi Kosz szigetére is. Naponta több százan érnek partot, főleg szíriaiak és irakiak. A menekültáradat két napja zavargásokhoz vezetett a szigeten.

Stadionba zárták a menekülteket Kosz szigetén
Népszabadság (2015.08.12.)

Több mint ezer embert zártak be egy stadionba a görögországi Kosz szigetén, ahol kedden tömegverekedés tört ki.

Megmenekült Görögország
Népszava (2015.08.11.)

Megállapodás született a hitelezők és Görögország között az újabb mentőcsomagról. Athén egy sor reformintézkedést vállalt, ennek fejében három évre körülbelül 86 milliárd eurós hitelt kap. A reformprogramot nem lesz könnyű keresztülvinni Görögországban.

A mámor istene nevelőjének szobrát tárták fel Nagy Sándor szülővárosában
Múlt-Kor (2015.08.07)

Szilénosznak, Dionüszosz nevelőjének és kísérőjének márványszobrát tárták fel Görögországban, az ókori Pellában. Az állatbőrökbe öltözött, szakállas alak jellegzetes arcvonásai alapján feltételezik a szakemberek, hogy Szilénoszról van szó, aki Dionüszosz lerészegedett követői, a meneádok, valamint a szatüroszok társaságában követte a bor és a mámor istenét.

Ciprasz: Nem bírunk a menekültekkel
Magyar Nemzet (2015.08.07.)

Görögország infrastruktúrája nem tud megbirkózni a háború sújtotta Szíriából és Afganisztánból a partjaira érkező menekültek ezreivel – mondta pénteken Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök.

Tóta W.: Hellász Népe Front
HVG (2015.07.30.)

Görögországban nem volt szocializmus. De ez nem mentség azoknak, akik ki akarják próbálni. Helyszíni jelentés.

Nem lesz gond, a kereskedők lenyelik az áfaemelést?
Magyar Nemzet (2015.07.23.)

Nem fog jelentősen drágulni a görögországi nyaralás a szerdán elfogadott megszorítócsomag miatt, vélik a Hír TV által megkérdezett utazásszervezők. Az áfaemelést a helyiek szerint a kereskedők és a szolgáltatók lenyelik.

A girosz már drágult, a görög út ára csak később emelkedik
Délmagyar (2015.07.23.)

Szeged, Nei Pori – Nem szabadultak el az árak Görögországban – mondta lapunknak Staikouras Georgios, amikor az áfakulcsok változásáról kérdeztük. A magyarok körében népszerű Nei Poriban utazási irodát működtető görög férfi szerint mindenki próbálja tartani a korábbi árait, és ha emel, csak minimálisat, mert nagy a verseny a szolgáltatók között.

Az alku ára
Magyar Nemzet (2015.07.21.)

Görögország fizetett a hitelezőknek. A bankok három hét után kinyitottak. Kell ennél több? Elsőre talán azt mondhatnánk: nem, lassan minden visszatér a megszokott kerékvágásba. Lehet továbbmenni, nincs itt semmi látnivaló. Pedig dehogynem. A görög válságkezelés ugyanis annyi sebből vérzik, hogy mire az utolsóra is szorítókötést tennénk, azt sem tudnánk, hova is tettük az első tapaszt. A helyzet továbbra is mind belpolitikailag, mind gazdaságilag igen labilis Zeusz szebb napokat megélt földjén.

Görögország augusztus 20-ra megszerezné a harmadik mentőcsomagot
HVG (2015.07.21.)

A görög kormány azt reméli, hogy augusztus 20-ra megállapodnak a nemzetközi hitelezőkkel az új pénzügyi mentőcsomagról – közölte Olga Gerovaszili, az athéni kormány szóvivője kedden, néhány órával azután, hogy beterjesztették a parlament elé a második reformcsomagot.

Fico megfenyegette Görögországot
Magyar Nemzet (2015.07.21.)

A szlovák miniszterelnök arra figyelmeztetett kedden, hogy országa az elsők között fogja kérni Görögországot az euróövezet elhagyására, ha a dél-európai ország nem teljesíti az újabb pénzügyi támogatás feltételeit.

Nem izgatja a görögöket, mit tett velük Ciprasz
Magyar Nemzet (2015.07.21.)

Hiába harcolt ki rosszabb feltételeket a hitelezőknél a görög miniszterelnök, népe még mindig imádja. A múlt hét végén végzett közvélemény-kutatások szerint még mindig Alexisz Ciprasz a legnépszerűbb politikus Görögországban.

Pénzügyi elemzők továbbra is a Grexittől tartanak
Népszabadság (2015.07.20.)
Londoni elemzők szerint az elmúlt héten elért megállapodással több akadály is elhárult ugyan az újabb görög pénzügyi segélycsomag összeállítása elől, a görög adósságválság legvalószínűbb végkifejlete azonban továbbra is a Grexit, vagyis Görögország távozása az euróövezetből.

Európa, merre tovább?
Magyar Nemzet (2015.07.20.)

Az már a világ vége, ha a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is azon az állásponton van, hogy jelentős adósságkönnyítés nélkül nem lehet megoldani a görög válságot, hiszen ez az intézmény volt az – karöltve a Világbankkal –, amely leginkább szorgalmazta az egyes országok eladósodásához vezető neoliberális reformokat.

Jön Zeusz és megmenti a görögöket
HVG (2015.07.20.)

Krízis, megszorítások, áldozattudat, sértettség: ilyen helyzetben a világon szinte mindenhol megindul a bűnbakkeresés és a dicső múltba révedés. Görögország sem kivétel ez alól, ahol az új dodekateisták meglepő módon politikai értelemben véve nem jobboldali szélsőségesek, támogatnák a valódi önkormányzatiságot, és elítélik az oligarchikus politikai rendszert. A többistenhitük szerint eredendő bűn sincs. Tiszták és tiszta kezekkel válnának új nemzeti vallássá.

Másoknak is betett a Sziriza
Magyar Nemzet (2015.07.19.)

Egyre kevesebben támogatják a Podemos nevű spanyolországi radikális baloldali pártot, amelyet a Görögországban kormányzó Sziriza megfelelőjeként emlegetnek – derült ki a GAD3 közvélemény-kutató cég legfrissebb felméréséből, amelyet vasárnap közölt az ABC című konzervatív napilap.

Egymás után vesznek görög szigetet a világsztárok
HVG (2015.07.19.)

Warren Buffett amerikai befektető, a Berkshire Hathaway vállalatcsoport vezetője és Johnny Depp amerikai színész is csatlakozott azon gazdag üzletemberek és világsztárok hosszú sorához, aki az elmúlt években szigeteket vásároltak Görögországban – közölte a londoni székhelyű Proto Organization ingatlancég.

„Ti is megszokjátok a szegénységet!”
Magyar Nemzet (2015.07.18.)

Ellátogattunk egy magyarországi görög közösségbe, hogy megtudjuk, az itt élők miként vélekednek a hellén helyzetről. Kiderült: nem csak az óhazában vannak torkig a görögök a politikusokkal, továbbá hogy az ottaniak nehezen tudják követni a szupernóva gyorsasággal bekövetkező eseményeket, és a megszorításokkal sem könnyen barátkoznak meg.

A németek fele hagyná elsüllyedni Görögországot
Népszabadság (2015.07.17.)

Több európai parlamentben – köztük a német Bundestagban is – zöld utat kapott a harmadik görög mentőprogram. Hétfőn talán újra kinyitnak a görögországi bankok, de a lakosság a Ciprasz-kormány által elfogadott reformok hatásával is szembesül majd.

Demokráciakorrekció vagy görög tragédia
Magyar Nemzet (2015.07.16.)

Ha Görögország kapcsán reformokról esik szó, vagy privatizációt és egyéb neoliberális gazemberségeket kell érteni alatta, vagy épp kapzsi ködevők követelnek Görögország részére külön státuszt, hogy míg fél Európa belerokkan az adósságterhekbe, ők kényelmesen szürcsölhessék az ouzót havi háromszázezres nyugdíjjal a zsebükben. A román vagy a bolgár nyugdíjasnak ott a csirkefarhát, azok már úgyis hozzászoktak, az indiaiak és a kongóiak meg zabálják ki egymás belét, ha van hozzá gusztusuk!

Bojkottal fenyegeti az internet népe Németországot a görögök miatt
Népszabadság (2015.07.15.)

A hétvégén jelent meg a közösségi médiában a #BoycottGermany hashtag válaszul a Görögországra kényszerített megszorító intézkedésekre. Azóta több mint 30 ezerszer használták és a trend meredeken emelkedik – írja a BBC hírportálja.

Az Európai Bizottság újabb mankót tolna Görögország hóna alá
HVG (2015.07.15.)

7 milliárd eurós áthidaló kölcsönt ad az Európai Bizottság Athénnak, ha a parlament szerdán megszavazza a szigorú reformcsomagot, amelyet a hétfői megállapodás fejében kell bevezetniük. Az áthidaló kölcsönt három hónapon belül kell visszafizetnie a görög kormánynak.

Súlyos válságba került az Európai Unió?
Magyar Nemzet (2015.07.15.)

A görögországi helyzet alakulása révén súlyos válságba jutott az Európai Unió – véli az Európai Parlament (EP) elnöke, aki szerint irányváltásra van szükség, el kell indulni a közös uniós kormány kialakítása felé. Sajtóinformációk szerint a Nemzetközi Valutaalap csak reális terv esetén venne részt a pénzügyi mentésben.

A lázadás küszöbén állnak a görögök
Népszabadság (2015.07.14.)

Sztrájkot hirdettek szerdára a görögországi közalkalmazottak, így tiltakozva a megszorítások ellen, amelyekről az athéni parlament aznap szavaz. Pattanásig feszült a helyzet: a koalíción belül lázonganak a képviselők, kormányátalakításról és előrehozott választásokról folynak a találgatások, Alekszisz Ciprasz miniszterelnök pedig a saját bukását – és Görögország pénzügyi összeomlását – igyekszik megakadályozni.

Fontos részletet fecsegett el a görög döntésről a német pénzügyminiszter
HVG (2015.07.14.)

Voltak a német kormányban olyanok, akik a Görögországnak folyósított újabb mentőcsomag helyett azt szerették volna, ha Athén átmenetileg elhagyja az eurózónát – mondta el Wolfgang Schäuble német miniszter az uniós pénzügyminiszterek keddi tanácskozását követően.

Megszabadult a nyomástól a görög pénzügyminiszter
Magyar Nemzet (2015.07.14.)

Végig kemény akart lenni Görögország hitelezőivel szemben Janisz Varufakisz, de minisztertársai ebben nem követték – jelentette ki a New Statesman című brit hetilap legfrissebb számában megjelent interjúban a görög pénzügyminiszteri posztról egy hete lemondott politikus. Az eurózóna többi pénzügyminiszterének azt vetette a szemére, hogy „üres tekintetekkel” találta magát szembe, bármikor gazdasági érvekkel jött elő.

Keményen odavágtak Görögországnak a népszavazásért is
Népszabadság (2015.07.13.)

Hatalmas ellenállásra számíthat a görög parlament és a lakosság részéről Alekszisz Ciprasz kormányfő, aki minden eddiginél szigorúbb feltételekre volt kénytelen rábólintani. Cserébe az EU és az IMF immár harmadszor dob mentőövet Görögország után, ezúttal 86 milliárd euró értékben.

Választás elé állították a görög kormányfőt
Magyar Nemzet (2015.07.12.)

Kompromisszumos javaslat született a harmadik görög mentőcsomagról ma hajnalban a görög, a német, a francia és az európai uniós vezetők között a rendkívüli csúcstalálkozó különtárgyalásain. A javaslatot reggel megvitatja az állam-, illetve kormányfők plénuma. A The Guardian című brit lap szerint a görög kormányfőt azzal szembesítették, hogy két lehetőség közül választhat. A gyors reformok végrehajtásával gyakorlatilag uniós gyámság alá helyezi országát, vagy kilép az eurózónából és szembenéz a pénzügyi rendszer összeomlásával.

Kemény sarc vár a gazdaság húzóágazatára
Magyar Nemzet (2015.07.11.)

Bevételkieséstől tartanak az idegenforgalomban dolgozók Görögországban a tervezett áfaemelés miatt. A Ciprasz-kormány javaslatai többek közt az éttermekre és szállodákra kivetett áfát drasztikusan emelnék. A vendéglátóipari egységek árai így valószínűleg emelkednek, ezzel azonban Görögország elveszítheti versenyképességét a régió többi turistacélpontjával szemben. Az idegenforgalom a görög gazdaság egyik legfontosabb bevételi forrása, a turisták elmaradása ezért kritikus a gazdaság szempontjából.

Pengeélen táncol Cipraszék javaslata
Magyar Nemzet (2015.07.10.)

Görögország vezető ellenzéki pártja támogatja az Alexisz Ciprasz vezette kormányt, hogy megkösse a reformokért cserébe pénzügyi támogatást biztosító megállapodást az ország nemzetközi hitelezőivel. Több ezer baloldali görög szavazó kezdett tüntetést az Athéni parlament előtt, a német kormány – szemben a párizsi vezetéssel – egyelőre nem értékelte nyilvánosan a görög kormány javaslatait.

„Ez tényleg az utolsó ébresztő Görögországnak”
Népszabadság (2015.07.09.)

Kérészéletűnek bizonyulhat a görög népszavazási győzelem: a Ciprasz-kormánynak az eddigieknél is szigorúbb reformokat kell elfogadnia, hogy elkerülje az államcsődöt. A bankok zárva tartását meghosszabbították, a pénzkiadókat egyelőre fel tudják tölteni.

Sztálinizmus felé halad Görögország?
Magyar Nemzet (2015.07.09.)

Több szerv is vizsgálni kezdte azon újságírók tevékenységét, akik a görög referendum előtt az igenre buzdították olvasóikat. A választási törvény megsértésével gyanúsítják a tévéseket, akik kiakadtak: szerintük sztálinista vonásai vannak a Sziriza kormányzásának.

Nem nyitják ki a görög bankokat
Magyar Nemzet (2015.07.08.)

Hétfőig zárva maradnak a bankok Görögországban, és érvényben marad a 60 eurós készpénzfelvételi limit a bankautomatáknál – közölte szerda késő este a görög állami televízió a pénzügyminisztériumra hivatkozva.

Elment a nyaralók kedve Görögországtól a népszavazás után
HVG (2015.07.08.)

Nagy bajba kerülhet a görög idegenforgalom: 30 százalékkal visszaestek a görögországi foglalások a vasárnapi népszavazás után.

Hároméves mentőcsomagot szeretne Ciprasz
Népszabadság (2015.07.08.)

Görögország hároméves futamidejű mentőcsomagot kér, de a finanszírozással kapcsolatos részletekre nem tértek ki.

97 százalék, hogy Görögország államcsődöt jelent
HVG (2015.07.06.)

Annak az esélye még mindig csak valamivel több 50 százaléknál, hogy Görögország eldobja az eurót – pedig kellene egy a mostaninál sokkal gyengébb valuta nekik, hogy képesek legyenek növekedni gazdaságilag, vélik elemzőházak.

Győzött a nem a görög népszavazáson
Magyar Nemzet (2015.07.05.)

Elutasították a görög választók a nemzetközi hitelezők követelményeit a vasárnap rendezett népszavazáson. A kormány azonnal folytatni akarja a tárgyalásokat.

Elzárják a pénzcsapot – Nagy bajban van Görögország
Népszava (2015.06.28.)

Az EKB eddig vészhelyzeti likviditási mechanizmusából (ELA) pótolta napi rendszerességgel a görög bankokból a betétesek által kivont likviditást, gyakorlatilag életben tartva a görög bankrendszert. A BBC név nélkül idézett forrása szerint Görögország hétfőre bankszünnapot rendelhet el, ha úgy dönt, hogy tőkekorlátozásokat vezet be.

Görögország július 20-ig is húzhatja
HVG (2015.06.27.)

Az ING Bank vezető elemzője szerint akkor lesz a legnagyobb gondban Görögország, ha az Európai Központi Banknak (EKB) esedékes, július 20-án lejáró fizetési határidőt nem tartja be, mivel ekkor az EKB abbahagyja a görög bankok likviditásának finanszírozását, így tőkekorlátozások várhatók az országban.

Népszavazást írt ki Ciprasz a megállapodásról
Magyar Hírlap (2015.06.27.)

A július 5-ére tervezett népszavazás, amelyen a görögok dönthetnek arról, hogy elfogadják-e a hitelezők “ultimátumszerű ajánlatát”, a mentőprogram június 30-án járó meghosszabbítását kérte a görög kormány, ezt azonban az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport megtagadta. A döntésre reagálva Ciprasz kijelentette: „Görögország életben marad”

Állampolgárságot kapnak a második generációs bevándorlók Görögországban
Magyar Nemzet (2015.06.25.)

Görögországban elfogadták azt a törvényt, amelynek alapján állampolgárságot kaphatnak az országban élő külföldiek gyermekei, amennyiben görög iskolába járnak vagy jártak.

Drámai fordulat a görög válságban
HVG (2015.06.24.)

A nemzetközi szervezetek beintettek Görögországnak – ezt közölte az ország kormányfője. A görögök így nem férnek hozzá ahhoz a pénzhez, amely nélkül csődbe mennek. És akár az eurózónából is kiléphetnek. A görög miniszterelnök egész délután Brüsszelben tárgyalt az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap, a Eurogroup és az Európai Központi Bank vezetőivel. Este hat körül még mindig nem született eredmény.

Ma van a görög dráma csúcspontja
HVG (2015.06.22.)

Kritikus nap a mai Görögország számára. Pár napja még újabb és újabb segítséget kértek a görögök az Európai Központi Banktól, hogy ne omoljon össze a görög bankrendszer, és egyre gyakrabban mondogatták azt már kormányfői körökben is, hogy felkészültek a görög államcsődre és arra, hogy az ország kilépjen. Addig gyúrták egymást a felek, hogy vasárnap este a görög kormány új vállalási csomagot dobott össze, azt elküldte az EU-nak és az IMF-nek. Ma két csúcstalálkozó is lesz a görög ügyben. Kövesse a történéseket folyamatosan frissülő cikkünkben.

Szakértők: A görögök dobhatják az eurót, ami nem is baj
HVG (2015.06.21.)

Egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a megkövetelt megszorítások miatt kenyértörésre kerül sor Görögország és az euróövezet között. Az ország ezzel együtt járó távozásának az euróövezetből azonban nem lesznek feltétlenül tragikus következményei a devizaunióra nézve – írja a dpa hírügynökség szakértők véleményére hivatkozva.

Tüntetések a bevándorlók és Görögország mellett
HVG (2015.06.20.)

Több ezren vonultak fel szombaton Németországban, Olaszországban és Franciaországban, hogy a menekültek világnapján kifejezzék szolidaritásukat az Európába érkező menekültek és a csődközeli pénzügyi helyzetbe került Görögország iránt.

Görögország a csőd felé megy, tart a kötélhúzás
Magyar Nemzet (2015.06.19.)

Nem született megállapodás a görög adósság ügyében az Eurócsoport luxemburgi ülésén. Athénnak június végéig 1,6 milliárd eurót kell törlesztenie. Megállapodás hiányában az ország fizetésképtelenné válhat. Tegnap több ezren tüntettek a fővárosban az eurózónában maradásért.

Európától szolidaritást, Görögországtól reformokat kér Merkel
Népszabadság (2015.06.18.)

A menekültek ellátása érdekében nagyobb szolidaritásra szólította fel az Európai Unió tagállamait a német kancellár, aki a közelgő európai uniós csúcstalálkozó előtt ismertette a tanácskozáson felmerülő kérdésekkel kapcsolatban kormánya álláspontját a német törvényhozás alsóházában.

Görögország jobban járna euró nélkül
Magyar Nemzet (2015.06.15.)

Ezt a Financial Times szakértője írja. Az IMF közgazdásza nehéz meccsekre számít a hitelezők és Görögország között. Akár a történelem legnagyobb pénzügyi bukása is lehet a görög válságból.

Mi legyen a bevándorlókkal?
Magyar Nemzet (2015.06.15.)

Az Európai Uniónak egy hónapja van megegyezni arról, hogy mi legyen a bevándorlókkal, mert júliusban már válsághelyzet kezdődik Görögországban – ezt Günter Öttinger mondta. Az uniós biztos szerint a görög kormány fizetésképtelensége esetén már nyáron összeomolhat a görög közigazgatás, ezért az EU érdeke a folyamatosan érkező menekültek helyzetének a megoldása.

Húsba vágó döntést javasol a görögöknek az IMF közgazdásza
HVG (2015.06.15.)

Görögországnak és nemzetközi hitelezőinek egyaránt nehéz döntéseket kell meghozniuk ahhoz, hogy megállapodás születhessen Athén pótlólagos finanszírozásáról és adósságrendezéséről – közölte blogbejegyzésében Olivier Blanchard, az IMF vezető közgazdásza. Szerinte ha nem lesz nyugdíjcsökkentés és áfaemelés, nem lesz megállapodás sem a hitelezőkkel.

Újabb kétezer szíriai menekült érkezett Görögországba
HVG (2015.06.14.)

Csaknem kétezer szíriai kivándorló és menekült érkezett vasárnap Athén kikötőjébe, Pireuszba, miután hosszú ideig vesztegeltek Leszbosz szigetén.

Ha külföldi nyaralás, akkor a magyarok Görögországot választják
Világgazdaság (2015.06.07.)

Az adatok alapján a legtöbben Görögországba foglaltak le buszos vagy charter repülőgépes nyaralást – mondta Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) kommunikációs bizottságának tagja ma az M1 hírcsatornán.

A nyugdíjakat hagyják!
Népszabadság (2015.06.06.)

Mindenáron nyugdíjreformot sürget a trojka Görögországban, ahol már így is nagyon durván csökkentették a nyugdíjakat. Hagyjuk most, hogy a magyarhoz képest a görög nyugdíj sok-e vagy kevés. A nyugdíj egy szerződés szerint jár nekik. Méghozzá éppen annyi, amennyit kaptak, mert az ahhoz való járadékot fizették be a befizetés idején érvényes szabályok szerint. Lehet firtatni, hogy biztosan túl magas volt az a fizetés.

Cíprasz: Megalázó feltételeket szabnak a hitelezők
Magyar Nemzet (2015.06.06.)

A görög kormányfő szerint megalázó feltételeket szabnak Görögországnak a nemzetközi hitelezők a pénzügyi segítségért cserébe. Aléxisz Cíprasz ezt azt követően jelentette ki, hogy pénteken lejárt a 300 millió eurós IMF-hitelrészlet visszafizetésének határideje. Athén azt mondja, a hónap végén a teljes összeget visszafizeti, de az ellenzék szerint a kormány csak időhúzásra játszik.

Több mint ezer menekült érkezett Görögország szigeteire
Blikk (2015.06.03.)

Több mint  1300 menekültet fogott el az utóbbi két napban az Égei-tenger  térségében a görög parti őrség – jelentette a helyi média.

Harc az utolsó centig
Népszabadság (2015.06.03.)

Fogy az idő és fogy a pénz Görögországban, ahol a kormány tagjai mégis azt állítják: nem engednek az EU és az IMF zsarolásának. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök a rögeszmés nemzetközi hitelezőket hibáztatja, de azért elküldte nekik a legújabb reformterveket.

Görögország csak jól járna az államcsőddel
Magyar Nemzet (2015.06.03.)

Már csak néhány nap maradt vissza, hogy lejárjon Görögország finanszírozása, így egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy csődbe jut az ország. Az eurócsoport változatlanul megszorító intézkedéseket követel, miközben a görögök még egy államcsőddel is jobban járnának – mondta el lapunknak Pogátsa Zoltán közgazdász.

Súlyosbodik a görög válság
Magyar Hírlap (2015.05.29.)

Az euróövezeti országok és az EKB átmeneti támogatást adhatnak – mondta Christe Lagarde

Államcsődök tavasza – Athéni alkudozás
Szabadföld (2015.05.29.)

Az elmúlt hónapokban az Európai Unió és a világ vezető politikusai, nem mellesleg befektetői vigyázó szemüket elsősorban Görögországra vetették, azonban attól sem lehet eltekinteni, hogy Ukrajna – a dél-európai országhoz hasonlóan – szintén az államcsőd szélén billeg. Vészforgatókönyvek alig 1-1 hónapot jósolnak a két, szorult helyzetben lévő országnak.)

Jogilag lehetetlen a görögöket kizárni az eurózónából
Magyar Nemzet (2015.05.27.)

Az Európai Központi Banknak (EKB) meggyőződése, hogy Görögország az euróövezet tagja marad – jelentette ki Vítor Constancio, az EKB alelnöke csütörtökön, és egyúttal sürgette az athéni kormányt, hogy mielőbb jusson megállapodásra az ország nemzetközi hitelezőivel.

Már az IMF-elnök is lehetségesnek tartja a Grexitet
HVG (2015.05.28.)

Lehetségesnek nevezte Görögország euróövezeti kilépését az IMF vezérigazgatója Christine Lagarde a német Frankfurter Allgemeine Zeitung adott interjúban.

Véletlenül összetört egy bronzkori vázát egy nő a krétai múzeumban
HVG (2015.05.28.)

Magával rántott és összetört egy minószi vázát az irákliói régészeti múzeumban a görögországi Krétán egy egyensúlyát elveszítő látogató.

Felgyorsult a pénzkiáramlás a görög bankokból
Magyar Hírlap (2015.05.27.)

Áprilisban öt milliárd eurót vonták ki, két és félszer többet, mint márciusban.

Reformokban gondolkodnak a görögök
Magyar Hírlap (2015.05.27.)

Görögország elkötelezett a gazdaság liberalizációja, a nyugdíjrendszer megújítása mellett, ezt azonban nem lesz képes elérni, ha az ország hitelezői kibírhatatlanul magas elsődleges államháztartási többletet írnak elő – írta a görög pénzügyminiszter tegnap.

Elfogyott a görögök pénze
Magyar Hírlap (2015.05.26.)

Az euróövezeti ország csak újabb hitel révén tudja törleszteni kötelezettségeit, miközben a gazdaságuk nem versenyképes

Bevándorlás: görög–török–bolgár megállapodás
Magyar Nemzet (2015.05.25.)

Egy közös információs központot hoz létre Görögország, Törökország és Bulgária egymás valós idejű kölcsönös tájékoztatására az illegális bevándorlás és a csempészet elleni hatékony fellépés érdekében.

95 ezer töltény volt az autójában
Magyar Nemzet (2015.05.25.)

Görögországban őrizetbe vettek egy szíriai állampolgárt, aki osztrák rendszámú autójában több mint 95 ezer töltényt igyekezett Törökországba csempészni az északi Évrosz körzetben – közölték a helyi hatóságok vasárnap este.

Görögország: vége mindennek, tökéletesen üres a kassza
Magyar Nemzet (2015.05.24.)

Görögországnak nincs pénze, így nem tudja törleszteni a júniusban esedékes részletet a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), hacsak addig megállapodásra nem jut a nemzetközi hitelezőivel folyó tárgyalásokon – jelentette ki Nikosz Vucisz görög belügyminiszter vasárnap a Mega TV görög televíziós csatornának nyilatkozva.

Így tanulhattok külföldön teljesen ingyen – minden a görög felsőoktatásról
Eduline (2015.05.20.)

Idén érettségiztek vagy diplomáztok, és külföldi továbbtanulásban gondolkodtok? Cikksorozatunkban megnézzük, milyen az egyes országok felsőoktatási rendszere és hogyan jelentkezhettek. Kilencedik rész: Görögország

Mi lesz, ha Görögország nem tud fizetni?
Magyar Nemzet (2015.05.20.)
Görögország nem lesz képes kifizetni a Nemzetközi Valutaalapnak a következő adósságrészletet, ha addig nem jut megállapodásra a nemzetközi hitelezőivel folytatott tárgyalásokon. Vajon mit tehet Athén és mit a hitelezők? Mi lesz a következménye, ha Görögország nem tud fizetni? Államcsőd? A stúdióban itt volt Magas István, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető tanára.

Juncker áttörést remél
Népszava (2015.05.19.)

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke új javaslatokat tett Görögország ügyében, amelyek áttörést jelenthetnek az athéni kormány és a hitelezők közötti tárgyalásokban – állította a To Vima című baloldali lap. Ugyanakkor nem lehet a megbeszélések gyors lezárására számítani. Az IMF titkos jelentésében igen sötét képet festett.

Morzsánként sepregeti össze az adósságtörlesztésre valót Görögország
Magyar Nemzet (2015.05.18.)

Görögország alig tudott kifizetni a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) egy 750 millió eurós adóssághányadot, amely a múlt héten vált esedékessé – írta Aléxisz Cíprasz görög miniszterelnök és az IMF vezérigazgatója, Christine Lagarde levélváltásából idézve a hétfői Financial Times.

Na és ha az Apple megvenné Görögországot?
Index (2015.05.15.)

Az Apple a világ leggazdagabb vállalata, és ez furcsa módon eléggé idegesíti a cég részvényeseit. A készpénztartalék a legutóbbi tőzsdei jelentések szerint 194 milliárd dollárra nőtt, ez pedig azért nem tetszik a tulajdonosoknak, mert csak áll parlagon, ahelyett, hogy a cég befektetné, kutatás-fejlesztésre, terjeszkedésre, felvásárlásokra költené, vagy akár osztalékként szétosztogatná a részvényesek között. Csakhogy ez nem olyan egyszerű, a pénz nagy része ugyanis adóoptimalizálási okokból az Apple európai leányvállalatánál van Írországban, onnan pedig Amerikába bevinni 35% adó megfizetésével járna. És itt jön be a képbe Görögország.

A Valutaalap fizetett Athén helyett
Népszava (2015.05.13.)

Tegnap kifizette a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) járó mintegy 750 millió eurós hitelt Görögország. Athéni illetékesek már hétfőn jelezték, hogy a kormánypárt, a Sziriza baloldali radikálisainak követelései ellenére ki akarják egyenlíteni a számlát, arra azonban csak kedden derült fény, hogy – kissé abszurd módon – épp a görög kormány rendkívüli IMF-tartalékából fizettek ki 650 millió eurót.

Varufakisz: Görögország két héten belül kifuthat a pénzből
Magyar Hírlap (2015.05.12.)

A likviditás kérdése égetően sürgős, Görögország akár két héten belül fizetésképtelenné válhat – figyelemeztett Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter az eurózóna pénzügyminisztereinek tanácskozását követően. A tárcavezető hozzátette, ennek dacára nem került szóba, hogy pénzforgalmi korlátozásokat vezessenek be, mert az szerinte ellentétes volna a monetáris unió fogalmával. A tanácskozáson sem sikerült megállapodni a görög reformcsomagról. Athén még héftő este kifizette a kedden lejáró 750 milliós törlesztőrészletét az IMF-nek, ezzel elkerülte az államcsődöt.

Görögország két hétre van a fizetésképtelenségtől
HVG (2015.05.11.)

A görög pénzügyminiszter figyelmeztetett arra, hogy heteke belül kifogynak a pénzből.

Athén 200 millió eurót törlesztett a Nemzetközi Valutaalapnak
Magyar Nemzet (2015. 05.06.)

Görögország átutalta a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) a szerdán esedékessé vált mintegy 200 millió eurós törlesztőrészletet – közölték görög pénzügyminisztériumi források.

2005 óta nem féltek ennyire a bankoktól a görögök
HVG (2015.05.03.)

Görögországban csaknem tízéves mélypontra estek a vállalatok és a háztartások bankoknál elhelyezett betétei márciusban a belpolitikai bizonytalanság és azon félelmek miatt, hogy az ország esetleg elhagyja az euróövezetet.

Leminősítette Görögországot a Moody’s
Népszava (2015.04.30.)

Leminősítette Görögország eddig is mélyen spekulatív – vagyis messze nem befektetési ajánlású – államadós-besorolását a Moody’s Investors Service. A cég indoklása szerint erősen bizonytalan, hogy a görög kormány időben megállapodásra jut-e hivatalos hitelezőivel még a soron következő törlesztési részletek esedékessé válása előtt.

Ezt a pávatáncot Orbán is megirigyelheti
168 óra (2015.04.29.)

A görög kormányfőhöz képest Orbán Viktor kispályásnak tűnik a pávatáncban: Ciprasz trükközéseiből már elege van mindenkinek, és erősödnek a hangok az eurózónában, hogy jobb lenne bedőlni hagyni Görögországot.

A szakadék szélén
168 óra (2015.04.27.)

Görögországot napok választják el a fizetésképtelenségtől. A három nagy hitelező változatlanul visszatartja a 240 milliárd eurós segélycsomag tavalyról esedékes 7,8 milliárdját, mert képtelen egyezségre jutni a radikálisan baloldali Ciprasz-kormánnyal a reformokról.

Vészhelyzet Görögországban – Merkeltől kérnek segítséget
Népszava (2015.04.27.)

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő vasárnap este telefonon segítséget kért Angela Merkel német kancellártól az államcsőd veszélyének elhárításához – írta a Bild című német lap hétfőn.

Évtizedes görög vergődés jön
Figyelő (2015.04.25.)

Meredeken romlottak pénteken Görögország szuverén adóskockázati mérőszámai a londoni piacokon, miután nem született érdemi eredmény az euróövezeti országok pénzügyminiszterei alkotta eurócsoport és a görög kormány rigai értekezletén a további finanszírozási segítség feltételeiről.

Görögország kezd kifogyni a pénzből
Népszava (2015.04.24.)
Meredeken romlottak pénteken Görögország szuverén adóskockázati mérőszámai a londoni piacokon, miután nem született érdemi eredmény az euróövezeti országok pénzügyminiszterei alkotta eurócsoport és a görög kormány rigai értekezletén a további finanszírozási segítség feltételeiről.

Liam Neeson a görög műkincsek visszaadása mellett kampányolt
HVG (2015.04.22.)

A színész egy televíziós interjúban arról beszélt, az Akropolisz British Museumban őrzött ókori márványait vissza kell adni Görögországnak.

Az euróövezetnek szüksége van Görögországra
Világgazdaság Online (2015.04.22.)
Az euróövezetnek szüksége van Görögországra, a görög bankrendszer működőképes, az EKB pedig mindaddig folytatja a sürgősségi likviditási támogatást, amíg azt az uniós törvények lehetővé teszik – jelentette ki Benoît Couré, az EKB Igazgatóságának tagja a görög Kathimerini napilapnak adott interjúban.

Az eurócsoport nem noszogatja tovább Görögországot
Origo (2015.04.22.)

Az eurócsoport pénzügyminiszterei nem szabnak meg határidőt Athénnak arra, hogy letegye az asztalra azt a reformcsomagot, ami alapján megkaphatná az újabb mentőövet és a régi maradékát, értesült a Reuters hírügynökség egy vezető beosztású tisztségviselőtől.

Görögországba megy a Gazprom vezére
Napi Gazdaság (2015.04.20.)

Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázipari cég vezetője kedden Athénban tárgyal. A görög energiaügyi minisztérium hétfőn ismertetett közleménye szerint Miller “aktuális energiaügyi témákról” folytat megbeszélést Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel, valamint az ország energiaügyi miniszterével.

Három, menekülteket szállító hajó is bajba került a Földközi-tengeren
Magyar Hírlap (2015.04.20.)

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) értesülése szerint három, menekülteket szállító hajó is bajba került hétfőn a Földközi-tengeren, s az egyik már süllyedőben van. Rodosz szigetének partjainál pedig zátonyra futott és elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó. Többen a vízbe fulladtak.

Szorítja az idő a görögöket
Magyar Nemzet (2015.04.19.)

Napról napra szűkül Görögország gazdasági mozgástere – mondta Jenei Domonkos, a Nézőpont Intézet gazdasági elemzője vasárnap az M1 aktuális csatorna műsorában.

Nézőpont: Vészesen szűkül a görögök mozgástere
HVG (2015.04.19.)

Görögországnak a közeljövőben jelentős hiteltörlesztési kötelezettségei vannak, miközben működési költségeit is fedeznie kell – mondta a Nézőpont Intézet elemzője a görög válságról beszélve.

Átfogó tervet várnak a görögöktől
Magyar Nemzet (2015.04.18.)

Görögországnak sok munkára van szüksége, s ezt minél sürgősebben el kell végeznie ahhoz, hogy a hitelezői számára elfogadható reformtervet dolgozzon ki – közölte Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke szombaton.

Komoly segítséget kapnak a görögök az oroszoktól
Magyar Nemzet (2015.04.18.)

Oroszország a jövő héten kedden energetikai megállapodást ír alá Görögországgal, s ennek keretében Moszkva 3-5 milliárd eurót folyósít Athénnak. Az orosz elnöki szóvivő azonban cáfol.

Új országot akar a görög kormány
Néplap (2015.04.18.)

Eurómilliárdokkal tartozik Görögország, és abban sem biztos, hogy lesz miből béreket és nyugdíjakat fizetnie. A lapunknak nyilatkozó athéni szociológus szerint a Sziriza-kormány modern európai országot szeretne létrehozni, de akadályok tornyosulnak előtte.

Az IMF fityiszt mutatott Görögországnak
Origo (2015.04.17.)

Christine Lagarde, az IMF igazgatója lényegében kizárta, hogy Görögország haladékot kaphatna a következő törlesztőrészlet kifizetéséhez. A görög adósság átütemezésére csak egy újabb mentőcsomag keretében lenne hajlandó a Valutaalap, de ehhez Athénnak megszorítások bevezetését kellene vállalnia. Görögország már májusban csődbe mehet, amit nagy valószínűséggel az eurózónából való kilépés követne.

25 millió külföldire hajt Görögország
Turizmusonline (2015.04.13.)

Rekordszámú turista érkezhet Görögországba az idén az első negyedév adatai alapján.

Nem mindennapi ajándékot adott Putyin Cíprasznak
Magyar Nemzet (2015.04.09.)

Vlagyimir Putyin a nácik által Görögországból elrabolt régi szentképet adott ajándékba Aléxisz Cíprasz görög miniszterelnöknek a politikus moszkvai látogatása alkalmából – közölte csütörtökön Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.

Újraindítják a privatizációt Görögországban
HVG (2015.04.09.)

Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter bejelentette a privatizációs program újraindítását. Közben a görög kormány egyik illetékese a Reuters hírügynökségek csütörtökön megerősítette, hogy Görögország átutalta a Nemzetközi Valutaalap hitelének áprilisi, 450 millió eurós törlesztő részletét.

Megvan a görög terv az orosz embargó elkerülésére
HVG (2015.04.09.)

Oroszországi mezőgazdasági vegyesvállalatok megalapítását tervezi Athén és Moszkva, hogy ezek révén Görögország meg tudja kerülni az európai uniós országokra kivetett orosz élelmiszer-behozatali embargót – közölte szerda este egy meg nem nevezett görög kormányzati forrás, aki Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök moszkvai tárgyalásairól számolt be.

„Görögország nem könyöradományt váró koldus”
Magyar Nemzet (2015.04.08.)

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a gazdasági válság sújtotta Görögország nem kért pénzügyi segítséget Oroszországtól. Szerdán Aléxisz Cíprasz görög miniszterelnökkel gazdasági együttműködési akciótervet írt alá 2015-2016-ra.

Unortodox gazdaságpolitikával próbálkozik Görögország
Origo (2015.04.08.)

Unortodox pénzügyi megoldással próbálkozhat Görögország, új fizetőeszközt bocsátanának ki az Euró mellett. Egyes közgazdászok szerint akár működhet is, mások szkeptikusabbak.

A görög kormány megemeli a minimálbért
Magyar Nemzet (2015.04.07.)

Emelik a minimálbért októberben Görögországban, értéke jövő év júliusára eléri a 2012-es 751 eurót – jelentette be a munkaügyi miniszter kedden.

Ennyit kér Athén Berlintől háborús jóvátétel címen
Múlt-Kor (2014.04.07.)

A görög kormány immáron “hivatalosan” is bejelentette igényét a második világháborús jóvátételre: Athén szerint Berlin összesen 279 milliárd euróval tartozik Görögországnak a német megszálló csapatok által elkövetett törvénytelenségek miatt.

Tévécsatornákat és gazdagokat adóztatnának
Népszabadság (2015.04.07.)

Egyetlen centet sem veszítettek eddig az EU-tagállamok a Görögországnak nyújtott hitel miatt – mondta a Népszabadságnak adott interjúban Nikosz Kociasz athéni külügyminiszter, aki kedden Budapesten tárgyal.

Görögország megint a csőddel fenyegetőzik
Index (2015.04.01.)

“Ha április 9-ig nem érkezik semmi pénz, akkor először a közalkalmazotti béreket és a nyugdíjakat fogjuk kifizetni, majd megkérjük külföldi partnereinket, hogy fogadják el és értsék meg, hogy nem fogjuk időben kifizetni az esedékes 450 millió eurót az IMF-nek” – mondta most Nikosz Vucisz görög belügyminiszter a Spiegelnek.

Holtan találták Szifiszt, a krétai krokodilt
Magyar Nemzet (2015.03.31.)

Holtan találtak a görögországi Kréta szigetén egy rejtélyes krokodilt, amelynek eddig még a léte sem volt teljesen bizonyított.

Merkel és Hollande: Mi is jártunk már Moszkvában
Magyar Nemzet (2015.03.31.)

A német kancellár és a francia államfő szerint az Oroszország elleni uniós szankciókat tekintve nem gond, hogy a súlyos államadósság-válsággal küzdő Görögország miniszterelnöke Moszkvában folytat majd tárgyalásokat.

Athén ellenzi a Moszkva elleni szankciókat
Magyar Hírlap (2015.03.31.)

Görögország nem ért egyet az Oroszország elleni szankciókkal, ez az út nem vezet sehová – jelentette ki Alekszisz Ciprasz görög kormányfő.

Homályos görög reformtermek
Magyar Hírlap (2015.03.30.)

Görögország európai partnerei még mindig arra várnak, hogy az athéni kormány bemutasson egy átfogó reformcsomagot – nyilatkozta Martin Jaeger, a német pénzügyminisztérium szóvivője. A hétvégi egyeztetések nem vezettek eredménye, Athén hitelezői hiányolják a struktrúrális reformokat. Görögországnak tíz nap múlva lejár egy korábbi IMF hitel 450 millió eurós törlesztése.

Tízéves mélyponton a görög betétállomány
Magyar Nemzet (2015.03.28.)

Görögországban csaknem tízéves mélypontra estek a vállalatok és a háztartások bankoknál elhelyezett betétei februárban a belpolitikai bizonytalanság és azon félelmek miatt, hogy az ország esetleg elhagyja az euróövezetet.

Már ássák a görögök sírját
Népszabadság (2015.03.28.)

Leminősítette Görögország eddig is mélyen spekulatív államadós-besorolását pénteken a Fitch Ratings, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy megnőtt a görög szuverén törlesztési csőd kockázata.

Merkel: Nem tőlünk függ Athén sorsa
Magyar Hírlap (2015.03.24.)

Megnyugtató bejelentést a csőd szélén álló Görögország számára nem tett Angela Merkel német kancellár, miután tegnap hivatalában fogadta Alekszisz Cipraszt. A görög miniszterelnök további párbeszédeket szorgalmazott.

Soros György szerint csak rontott Görögország helyzetén a Sziriza
Origo (2015.03.24.)

Mindenki csak veszíthet a görög helyzettel, az ország össze fog omlani – mondta Soros György egy a Bloomberg.com-on megjelent interjúban. A milliárdos szerint 50 százalék az esélye, hogy Görögország kilépjen az eurózónából.

Tartozik-követel: görög válság
RTL-Klub (2015.03.23.)

Görögország pénzügyi és – talán a szó legmélyebb értelmében vett – kulturális csatája a sokmilliárd eurós kölcsönzőkkel, közülük elsősorban Németországgal. 300+ milliárd euróról van szó. A megszorítási sorozatokhoz hozzászokni kényszerült görögöktől újabb és újabb megszorításokat és reformokat követelnek a kölcsönzők, főként Németország. Mi a tét?

Világháborús kátérítést követel Athén a németeken
HVG (2015.03.22.)

A Sziriza szerint Berlin mintegy 162 milliárd euróval, a 315 milliárd eurós görög államadósság nagyjából felét kitevő összeggel tartozik Athénnak a második világháború óta. A náci Németország Görögországban is rémtetteket hajtott végre. Egy német SPD-s politikus szerint “kínos, hogy a gazdag Németország adósságai visszafizetését követeli a szegény Görögországtól, de még csak tárgyalni sem hajlandó a náci Németország által kikényszerített hadikölcsön megtérítéséről”.

Baljós üzenetet küldött a német pénzügyminiszter Athénba
Világgazdaság (2015.03.18.)

A német pénzügyminiszter arra figyelmeztette Görögországot, hogy “fogy az ideje”, és egyre nehezebb megoldást találni az üres államkincstárral küzdő Athén problémáira.

Német politikusok sürgetik a náci megszállás jóvátételét
Magyar Nemzet (2015.03.17.)

Ugyan a berlini vezetés elutasítja Athén jóvátételi követeléseit, a szociáldemokrata (SPD) párt és az ellenzéki Zöldek soraiból többen sürgetik, hogy Németország fizessen kártérítést Görögország náci megszállása miatt.

Német-görög ellentétek a hitelek ügyében
Népszava (2015.03.14.)

Segíteni próbál az Európai Bizottság Görögországnak. Ez derült ki Jean-Claude Juncker és Alekszisz Ciprasz találkozóján.

A németek többsége támogatná a grexitet
Magyar Nemzet (2015.03.13.)

A németek többsége támogatná a grexitet, vagyis Görögország távozását az euróövezetből – derült ki egy friss közvélemény-kutatásból.

„Nem zárható ki, hogy a Görögország kibotlik az euróövezetből”
Népszabadság (2015.03.13.)

Teljes mértében kizárta pénteken tett nyilatkozatában a kudarc lehetőségét Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Görögországgal folytatott tárgyalásokon.

A németek nem fizetnek a görögöknek
Népszabadság (2015.03.11.)

Németország szerdán közölte, hogy nem hajlandó teljesíteni azt a görög igényt, mely szerint a második világháborúban elszenvedett károk miatt jóvátételt kell fizetniük Görögországnak.

Ciprasz szerint Berlin jogi trükkökkel tér ki a jóvátétel fizetése alól
Múlt-Kor (2015.03.11.)

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök azzal vádolta meg kedden Németországot, hogy jogi trükköket vetett be, hogy ne kelljen jóvátételt fizetnie Görögországnak a második világháborús náci megszállás miatt.

Terroristákkal és menekültekkel árasztanák el Európát a görögök
Magyar Nemzet (2013.03.10.)

Panosz Kammenosz görög védelmi miniszter közölte: ha befagyasztják Görögország pénzügyi támogatását, az ország megnyitja határait a menekültek előtt, akiket – köztük valószínűleg az Iszlám Állam néhány harcosát – kivétel nélkül ellátnak olyan EU-s okmányokkal, amelyekkel akadály nélkül indulhat meg a milliós embertömeg Berlin felé – írta meg a The Telegraph.

Görögország várja a kémkedni vágyó turistákat
Travelo (2015.03.10.)

Turistákat toborozna adóellenőrnek a görög kormány - írja a CNN. Az intézkedés egyike a kormány által előterjesztett hét reformjavaslatnak.

Áprilisban kezdődik az Arany Hajnal-per
Magyar Hírlap (2015.03.09.)

Bűnszövetkezetben való részvétel vádjával kell bíróság elé állnia az Arany Hajnal nevű szélsőjobboldali görög párt vezetőinek. A tárgyalás – amelyhez hasonlóra még nem volt példa Görögországban – április 20-án kezdődik.

A gazdasági helyzet egyre rosszabb
Magyar Hírlap (2015.03.09.)

Görögország nem kilép, hanem „kibotlik” az euróövezetből, a kabinet egyre nagyobb veszélybe sodorja az országot. Pedagógiai súllyal bír a mai pénzügyminiszteri ülés, amelyen az euróövezeti vezetők vesznek részt.

Nagy bajban Görögország
Népszava (2015.03.09.)

Elégedetlen az Európai Bizottság azokkal a reformjavaslatokkal, amelyeket Athén az euróövezet pénzügyminisztereinek mai ülésére nyújtott be. A Frankfurter Allgemeine Zeitung ma megjelent cikke szerint Brüsszel úgy véli, a Jeroen Dijsselbloemnak, az euróövezeti csoport vezetőjének pénteken eljuttatott levél általánosságokat tartalmaz, s csak szándéknyilatkozatnak tekinthető. Mindezt Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke mondta el a FAZ-nak. Mint fogalmazott, egy levél még nem változtat meg sok mindent. Az egyes reformokat ugyanis meg kell szavazni, a törvényhozásnak is el kell fogadniuk azokat, s át kell ültetni azokat a gyakorlatba. A levél hét komoly témát ölel fel.

“Kávéházi forradalmároknak ” tartják Brüsszelben és Berlinben a Szirizát
Magyar Hírlap (2015.03.08.)

Görögországnak nem lesz szüksége egy újabb mentőcsomagra, mivel nincsenek akut fizetési problémái, de ha nem kap lehetőséget a humanitárius válság leküzdésére, akár népszavazást is kész tartani az euróövezeti tagságról – mondta a görög pénzügyminiszter az olasz Corriere della Sera-nak adott interjúban. A német lapok viszont arról cikkeznek, hogy mind az EKB, mind az EU felkészületlennek tartja a Szirizát a kormányzásra.

Nincsenek odaragasztva a bársonyszékhez
Magyar Nemzet (2015.03.08.)

Előre hozott választások vagy népszavazás lehet Görögországban, ha az euróövezet nem fogadja el Athén reformterveit. Ezt Jánisz Varufákisz pénzügyminiszter jelentette ki egy olasz lapnak adott interjúban.

Nem félti már annyira az eurót a Fitch a görögöktől
HVG (2015.03.06.)

Továbbra sem kizárt Görögország távozása az euróövezetből, és egy ilyen fejlemény jelentős sokkhatásként érné a valutauniós gazdaságot, rendszerszintű válságot azonban ma már nem okozna – vélekedett pénteken Londonban ismertetett elemzésében a Fitch Ratings.

Német lap: államcsőd fenyegeti Görögországot
HVG (2015.03.06.)

A Süddeutsche Zeitung szerint csak napokra van az ország az államcsődtől, de az Európai Bizottság egyelőre nem segít.

Okosan győznék le a válságot a görögök
Magyar Hírlap (2015.03.03.)

Újabb mentőcsomag vagy az államadósság egy újabb részének elengedése helyett az adósság átütemezésének „okos” megoldása és nagyszabású beruházási program segítheti ki a válságból Görögországot – mondta a görög pénzügyminiszter.

A német pénzügyminiszter hangnemváltást vár Athéntól
HVG (2015.03.01.)

Előnyös lenne, ha az új görög kormány változtatna a hangnemén, mert a jelenlegi retorika mellett az euróövezeti társországok lakosságát nehéz meggyőzni arról, hogy a közösségnek támogatnia kell Görögországot – mondta a német pénzügyminiszter egy vasárnapi interjúban.

Megdöbbent Schäuble a görög tárcavezetőn
Népszava (2015.02.27.)

Bár a görög kormánypárt, a Sziriza nagy fölénnyel szavazta meg az Európai Uniónak megküldött programot, a tömörülés sok képviselője nem lelkesedett érte. Kivált a párt balszárnya fejezte ki erőteljes fenntartásait.

Alaposan kiürítették januárban a görög bankszámlákat
HVG (2015.02.26.)

A görög betétesek 12,2 milliárd eurót vettek ki bankszámláikról januárban az előre hozott parlamenti választások miatti bizonytalanság és a Görögország euróövezeti tagságának esetleges megszűnése miatti aggodalmak hatására – derült ki az Európai Központi Bank csütörtökön nyilvánosságra hozott adataiból.

Senkinek sem érdeke, hogy Athén kilépjen
Magyar Nemzet (2015.02.26.)

Sem Görögországnak, sem a hitelezőinek nem érdeke, hogy Athén távozzon az euróövezetből, a Magyar Nemzet szakújságírója szerint. Balogh Roland a Hír TV-ben azt mondta: a görög kormány már egyértelművé tette, hogy nem euró-, hanem megszorításellenes politikát folytat.

Rácz Margit: Görögország ismét elfogadta a hitelezők ellenőrzését
Magyar Hírlap (2015.02.26.)

A Görögországgal kötött hitelmegállapodás négy hónapos meghosszabbítása fejében Athén valójában elfogadta, hogy a hitelnyújtók – ténylegesen a trojkát alkotó intézmények – folyamatosan ellenőrizhetik a görög költségvetés alakulását – jelentette ki Rácz Margit, a Magyar Tudományos Akadémia KRTK Világgazdasági Intézetének főmunkatársa.

Leállították a görög focibajnokságot a drukkerek miatt
HVG (2015.02.25.)

Felfüggesztették a focibajnokságot Görögországban, az ottani kormány szerdai döntésének hátterében a folyamatos szurkolói rendbontások állnak.

Elfogadták a görög reformcsomagot
Magyar Nemzet (2015.02.24.)

Elfogadták az Athén által előterjesztett görög reformcsomagot az eurózóna pénzügyminiszterei telefonos konferenciabeszélgetésükön. A program jóváhagyása volt az előfeltétele a Görögországnak nyújtott pénzügyi mentőcsomag meghosszabbításának.

Görögország számára nincs B terv
Magyar Hírlap (2015.02.24.)

A Sziriza veterán politikusa úgy látja, Athénban mindössze a szóhasználaton változtattak, illúzió a kampányígéretek betartása

Nem hisznek a görög könnyeknek
Népszabadság (2015.02.24.)

Görögország levélben ígért mindenféle reformot az EU-nak, csak hogy megússza az államcsődöt. Az athéni kormánynak már a 93 éves nemzeti hős is nekitámadt. A politikai-pénzügyi szópárbaj az euróövezet jövőjét is meghatározhatja.

Athén átküldte reformjavaslatait
Magyar Nemzet (2015.02.24.)

A görög kormány éjfél körül átküldte a reformjavaslatait tartalmazó listát az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek, az eurócsoportnak és a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF).

Kutyaszorítóba került a görög kormány
Népszava (2015.02.24.)

Ma döntenek az euróövezet pénzügyminiszterei arról, elfogadhatónak tartják-e a görög reformjavaslatokat. Az Eurogroup tárcavezetői pénteken jóváhagyták a hitelmegállapodás négy hónappal való meghosszabbítását, hétfőig adtak időt a görög kormánynak arra, hogy kidolgozza gazdasági programját, ami nem térhet el jelentősen a hitelezők követeléseitől.

Athén elkötelezett, hogy „elkerülje a szirének énekét”
Magyar Nemzet (2015.02.21.)

Görögország megegyezett hitelezőivel az uniós kölcsönszerződés meghosszabbításáról. Az euróövezeti pénzügyminiszterek négy hónap haladékot adtak a mediterrán országnak. A megállapodás nélkül Görögország márciusban fizetésképtelenné vált volna. A görög kormánynak hétfő estig kell benyújtania a tervezett reformintézkedések listáját. Athén a továbbiakban a több mint 300 milliárd eurós államadósságának átütemezéséről is szeretne megegyezni hitelezőivel.

Görögország szerint nem visszakoztak a vörös vonaluktól
Magyar Hírlap (2015.02.21.)

A görög pénzügyminiszter „a fehér füst felszállását” várta az eurózóna pénzügyminisztereinek tegnapi tanácskozásától. Este megegyezésről szóló hírek szivárogtak ki.

Megvan a döntés: négy hónapot kaptak még a görögök
HVG (2015.02.20.)

Négy hónappal meghosszabbították Brüsszelben a Görögországgal kötött hitelmegállapodást – közölték európai uniós tisztviselők. Athén csütörtökön hivatalosan kérelmezte az eurócsoportnál, hogy hat hónappal hosszabbítsák meg az euróövezettel kötött keretmegállapodását. Az új görög baloldali kormánynak hétfőig elő kell állnia a reformintézkedésekkel.

Hagyják levegőhöz jutni Görögországot
Népszabadság (2015.02.20.)

Görögország egyelőre megmenekült az államcsődtől, miután az uniós pénzügyminiszterek megegyezésre jutottak abban: négy hónappal meghosszabbítják az EU–IMF-mentőprogramot. A nagy kérdés most az, valóban folytatja-e a reformokat a megszorításellenes baloldali athéni kormány.

Az EU segíthet elkapni a görög adókerülőket
Magyar Nemzet (2015.02.20.)

Az uniós tagállamok is segíthetnek Görögországnak az adóelkerülő állampolgárok tartozásainak behajtásában; ennek keretében akár a görögök más tagállamokban lévő bankszámláit vagy vagyonát is zárolhatják – hívja fel a figyelmet a Ryan amerikai adótanácsadó cég.

Egész hihetetlenül rakták euróbankjegyre a görög válságot – fotó
HVG (2015.02.20.)

Újfent Görögországtól hangos a gazdasági sajtó, a dél-európai uniós tagország még közel 317 milliárd euróval tartozik hitelezőinek. Egy görög művész ugyanakkor most belerajzolta a válságot az egyesek által lélektelennek tartott euróbankjegyekbe.

Jóval kisebb pénzügyi kockázatot jelenthet a Grexit
Magyar Nemzet (2015.02.19.)

Görögország esetleges távozását az euróövezetből szinte bizonyosan teljes görög törlesztési csőd követné, ám egy ilyen fejlemény most már jóval kisebb pénzügyi kockázattal járna az euróövezet fennmaradó részére, mint néhány évvel ezelőtt, mivel a valutaunió időközben megerősítette pénzügyi védőmechanizmusait, és markánsan leépítette a görög gazdasághoz fűződő pénzügyi kapcsolatait – áll a Standard & Poor’s csütörtökön Londonban ismertetett átfogó elemzésében

Németország nem hajlandó engedni a görögöknek
HVG (2015.02.19.)

Berlin elutasítja Görögország kérelmét a hitelprogram hat hónapos meghosszabbítására, azt mondják, a kérésben nincs lényegi megoldási javaslat.

A Sziriza győzelme óta sír a Krisztus-ikon
Origo (2015.02.19.)

A legmagasabb hatalmakat is elkeseríthette a radikális baloldali Sziriza párt győzelme a január 25-ei görögországi választásokon: a helyi papok beszámolója szerint azóta is egyfolytában sír a keresztre feszített Jézust ábrázoló ikon.

Görögország kéri a hitelmegállapodás meghosszabbítását
Magyar Hírlap (2015.02.19.)

Görögország hivatalos kérelmet adott be az eurócsoportnak csütörtökön, amelyben az országnak nyújtott nemzetközi hitelprogram hat hónapos meghosszabbítását kérik. Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezeti országok pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport vezetője délelőtt visszaigazolta, hogy megkapták a kérelmet.

Jobboldali elnöke lett Görögországnak
Népszabadság (2015.02.18.)

A korábbi konzervatív belügyminisztert és jogászprofesszort, meggyőződéses EU-párti politikust kedden jelölte a köztársasági elnöki tisztségre Alekszisz Ciprasz baloldali kormányfő.

Dombrovskis: A hitelprogram a követendő út Görögország számára
Magyar Nemzet Online (2015.02.18.)

Görögország a folyamatban lévő mentőcsomag hitelmegállapodásainak meghosszabbítását kérheti, ám az Európai Bizottság euróért felelős alelnöke, Valdis Dombrovskis szerdán elmondta: nem mindegy, mit ért ezen Athén.

Bizarr lépések Görögország kapcsán
Népszava (2015.02.18.)

Egyre bizarrabb fordulatokat vesz Görögország és a hitelezők vitája. Alekszisz Ciprasz kormányfő tegnap kezdeményezte ugyan a hitelmegállapodás meghosszabbítását, amely annak a feltétele, hogy országa további pénzt kapjon, ugyanakkor azt is kikötötte, hogy Görögország nem vállalja kötelezettségeit.

Görög tragédia sok felvonásban
Magyar Nemzet (2015.02.17.)

Görögország nem tudja visszafizetni azt a 240 milliárd eurót, amit mentőcsomag formájában kapott a nemzetközi hitelezői közösségtől.

Eurócsoport: Továbbra sem tudják, hogyan hatástalanítsák a görög bombát
HVG (2015.02.16.)

Hétfőn sem sikerült megállapodásra jutniuk az eurózóna pénzügyminisztereinek arról, hogyan változtassanak a Görögország megmentése érdekében kidolgozott reformprogramon. A legjobb pedig az volna, ha Athén az új kormány elképzeléseinek megfelelő intézkedések megvitatásáig a jelenlegi mentőprogram meghosszabbítását kérné.

Újabb pénzügyminiszteri tanácskozásra lehet szükség Görögország miatt
HVG (2015.02.16.)

Az eurózóna pénzügyminiszterei közül többen is utaltak arra, hogy hétfő délutáni tanácskozásukon valószínűleg nem születik megállapodás a görög államadósság kérdésének rendezéséről.

Görög adósság: Pókerjátszmát emleget a német pénzügyminiszter
HVG (2015.02.16.)

Nagyon szkeptikus Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter, nem bízik abban, hogy Görögország új adósság megállapodást tud kötni eurózónás partnereivel.

Demagógiával lehet nyerni?
Népszava (2015.02.16.)

Európa gondterhelt tekintetét Görögországra veti. Sokan sokféleképpen értékelik Ciprasz hatalomra jutását. A legtöbben a demagóg ígéreteknek tulajdonítják a győzelmet.

Ide is elértünk: kormánypárti görög tömegtüntetés
Magyar Nemzet (2015.02.15.)

Tízezrek vonultak utcára vasárnap Görögországban, hogy támogatásukról biztosítsák az új kormányt. A demonstrációt egy nappal az eurózóna pénzügyminisztereinek tanácskozása előtt szervezték, amelyen a görög mentőcsomag feltételeinek módosításáról fognak tárgyalni.

Mit lépnek a németek a görög vizsgálatra?
Magyar Nemzet (2015.02.14.)

Felülvizsgálja az athéni kormány a tizennégy görögországi regionális repülőtér privatizációját, amelyet kisebbségi görög konzorciális partnerével együtt tavaly a német Fraport repülőtér-üzemeltető vállalat nyert el.

Két tűz között a Sziriza
Népszabadság (2015.02.14.)

Rövid tűzszünetet kötöttek az uniós vezetők Görögországgal. Angela Merkel német kancellár „nagyon barátságosnak” nevezte az EU-csúcsot, amelyen a kormányfők többsége először találkozott az új görög miniszterelnökkel, Alekszisz Ciprasszal, de a nagy barátkozás sem leplezi az éles konfliktusokat.

6000 éve öleli egymást egy pár Görögországban
MÚLT-KOR (2015.02.13.)

Egy ölelkező pár csaknem 6000 éves sírját tárták fel Görögországban, a Peloponnészosz-félsziget déli részén, egy barlangban. A görög kulturális minisztérium csütörtöki közleménye szerint a sírban fekvő párt – a DNS-vizsgálat szerint egy fiatal férfit és egy fiatal nőt – időszámításunk előtt 3800 körül temethették el.

Lesz-e magyar Sziriza?
Népszabadság (2015.02.13.)

A Sziriza győzött a görög választáson, a Podemos a legnépszerűbb párt Spanyolországban. Egyesek már-már kommunistaként, mások a baloldal megújítóiként, a remény megtestesítőiként tekintenek rájuk. Utánajártunk, milyen a magyar ellenzék viszonya hozzájuk. És annak: lehet-e magyar Sziriza?

Nem sikerült megállapodni a görög kormánnyal az uniónak
HVG (2015.02.12.)

Nem született megállapodás Görögország és az euróövezet többi tagállamának pénzügyminisztere között Athén és a zóna további együttműködésének nyitott kérdéseiről – közölte Jeroen Dijsselbloem, a miniszteri csoport ülésein elnöklő holland pénzügyminiszter a brüsszeli találkozót követően, csütörtök hajnalban. Csupán azt erősítették meg, hogy a tárgyalást folytatják jövő hétfőn, az eurócsoport rendes, előre tervezett tanácskozásán.

Athén zsarolja az Európai Uniót?
Népszava (2015.02.11.)

Bekövetkezett az, ami csak idő kérdése volt: a görög kormány elkezdte fenyegetni az Európai Uniót. Panosz Kammenosz hadügyminiszter, a Sziriza kisebbik koalíciós partnere, a nacionalista Független Görögök elnöke figyelmeztetett arra, ha a hitelezőkkel nem jutnak dűlőre a hitelmegállapodás új alapokra való helyezéséről, akkor Athén számára következhet a „B-terv”.

Kiakadtak a németek a görög világháborús jóvátétel-követelésen

HVG (2015.02.09.)
Németország egészen biztosan nem teljesíti az új görög kormány követelését, hogy térítse meg a második világháborúban Görögországnak okozott károkat – jelentette ki a német alkancellár hétfőn a Berlin melletti Nauenban.

Eltünhet az illegális bevándorlók elleni szögesdrót Görögországból
Magyar Nemzet (2015.02.08.)

Lebontaná a török–görög határon az illegális bevándorlók miatt emelt szögesdrótkerítést a Görögországban néhány napja kormányra került Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza).

Ha nem lesz elég az adó, becsődölhet Görögország
Magyar Nemzet (2015.02.07.)

A görög gazdasági miniszter szombaton arra figyelmeztetett, hogy márciusban likviditási problémáik lesznek, ha nem nőnek az adóbevételek. A Wall Street Journal napilapnak adott interjújában Jeórjiosz Sztathakisz azt mondta, „majd akkor meglátjuk, hogy mennyire lesz kemény Európa”.

Leminősítési felülvizsgálat alá vette Görögországot a Moody’s
HVG (2015.02.07.)

Leminősítési felülvizsgálat alá vette Görögország jelenleg is mélyen spekulatív – vagyis messze nem befektetési ajánlású – hosszú távú államkötvény-osztályzatát a Moody’s Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy erősen bizonytalan a görög kormány és a hivatalos hitelezők által a pénzügyi támogatási program további feltételeiről folytatott tárgyalások kimenetele.

Athén reménytelen helyzetben
Népszava (2015.02.07.)

Görögország jövő szerdára átfogó javaslatcsomagot kíván benyújtani az euróövezetnek arról, hogyan képzeli el a válságból való kikecmergést. Az elmúlt napok eseményei alapján azonban nagyon kicsi az esély arra, hogy közeledjenek az álláspontok. Egy uniós illetékes a Reutersnek elmondta, Athén eddigi javaslatai az euróövezet egyetlen tagjának tetszését sem nyerték el. Ráadásul a görög kormány a jelek szerint politikai ügyet csinál az EU elleni „szabadságharcából”.

Még mélyebbre nyomnák le a görögök fejétŰ
Népszabadság (2015.02.06.)

Leminősítési felülvizsgálat alá vette Görögország jelenleg is mélyen spekulatív – vagyis messze nem befektetési ajánlású – hosszú távú államkötvény-osztályzatát pénteken a Moody’s Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy erősen bizonytalan a görög kormány és a hivatalos hitelezők által a pénzügyi támogatási program további feltételeiről folytatott tárgyalások kimenetele.

Leminősítette Görögországot a Standard & Poor’s
HVG (2015.02.06.)

Egy fokozattal leminősítette Görögország államadósság-besorolását a Standard & Poor’s (S&P) pénteken.

Cípraszék nem választanak az oroszok és a NATO között
Magyar Nemzet (2015.02.05.)

Görögország folytatni fogja együttműködését a NATO-val, azzal együtt, hogy vannak Oroszországhoz fűződő kapcsolatai – jelentette ki szerdán Panosz Kammenosz, az új görög kormány védelmi minisztere.

Elzárták Görögország egyik pénzcsapját
Magyar Nemzet (2015.02.05.)

Az Európai Központi Bank (EKB) szerda este fokozta az új görög kormányra nehezedő nyomást, bejelentve, hogy visszavonja a görög bankok egyik legfontosabb hitelfelvételi lehetőségét.

Négyéves reformterv kidolgozására tett javaslatot a görög kormányfő
HVG (2015.02.04.)

Egy névtelenül nyilatkozó görög kormányzati forrás tájékoztatása szerint Alekszisz Ciprasz felvetette Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, hogy Görögország és az Európai Unió dolgozzon ki együtt egy, reformokra és pénzügyekre vonatkozó tervet a 2015 és 2018 közötti időszakra.

Mosolygós arcát mutatja az EU-nak a görög kormányfő
Magyar Nemzet (2015.02.04.)

Görögország nem szétzúzni, hanem helyrehozni szeretné az Európai Unió kereteit, mert úgy véli, azokon belül meg lehet találni a válaszokat a nyitott kérdésekre – jelentette ki szerdán Brüsszelben Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök.

Már tárgyalnak az IMF-fel a görögök
Népszabadság (2014.02.04.)

Görögország megkezdte a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) annak érdekében, hogy leírja az államadósságának és hiteleinek egy részét. A görög érdekeket Janisz Varufakisz pénzügyminiszter képviseli a megbeszélésen.

Ciprasz: Helyrehozzuk az Európai Unió kereteit
Magyar Hírlap (2015.02.04.)

Görögország nem szétzúzni, hanem helyrehozni szeretné az Európai Unió kereteit, mert úgy véli, azokon belül meg lehet találni a válaszokat a nyitott kérdésekre – jelentette ki szerdán Brüsszelben Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök, s hangsúlyozta: ”Az Európai Unió története a nézeteltérések története, de végül mindig kompromisszumra, megállapodásra lehet jutni”

Visszavett ígéreteiből a Sziriza
Népszabadság (2015.02.04.)

Bár kapóra jött volna, az adósságelengedés útja járhatatlannak bizonyul Görögország számára – ezzel szembesülhetett Janisz Varufakisz, az új baloldali kormány pénzügyminisztere, aki nyugat-európai körútjának londoni állomásán körvonalazta az államadósság rendezésének lehetséges módjait, megnyugtatva a követeléseik miatt aggódó befektetőket.

Harc az eurómilliárdokért
Népszabadság (2015.02.02.)

Szorgosan üzengetnek egymásnak az új görög kormány és az EU vezetői. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök, a radikális baloldali Sziriza feje a héten egyeztet Brüsszelben Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel. Összefoglaljuk a fő ütközőpontokat.

Avanti popolo a görögök tizenharmadik havi nyugdíjáért!
HVG (2015.02.02.)

Ez a harc nem az európai szolidaritásról szól, s pláne nem a kelet-európaiak ügye. Ciprasz győzelme éppen azt fogja eredményezni, hogy az eddig is többségében görögpárti német közvélemény még inkább a szegény, szegény dél-európaiakra fog koncentrálni, és a tényleg szegény Kelet-Európát megint figyelmen kívül fogja hagyni.

A németek szidalmazása nem segít Görögországon
HVG (2015.02.01.)

Martin Schulz a Welt am Sonntag című német lapban megjelent interjúban a csütörtöki athéni látogatását felidézve elmondta, hogy az új görög kormány igen kevéssé tapasztalt, és Alekszisz Ciprasznak is még “tájékozódnia” kell arról, hogy miként zajlik a kormányzati munka.

Time: Orbánéknál megértő fülekre találhat az új görög vezetés
HVG (2015.01.30.)

“Ha van olyan kormány az Európai Unióban, amelynél Görögország új baloldali vezetője megértő fülekre talál, az valószínűleg a magyar” – kezdődik a cikk, amely szerint mindkettőnek egyértelműen érdeke fűződik az európai sorok megbontásához Oroszország ügyében, és mindkettő arra alapozta hírnevét, hogy bátran szembeszáll Brüsszellel, főként ha a kapott kölcsönök visszafizetésének feltételeiről van szó.

Lett volna más út is
Magyar Nemzet (2015.01.30.)

Ha már szétesik az eurózóna, inkább a németek lépjenek ki, mint a görögök – ennél sommásabb véleményt keveset találni arra a jelenségre, amelyet görög válságnak illik nevezni, de valójában egész Európa válságkezelési zsákutcáját jelenti. (Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász érdeme.)

Még húsz milliárd kellhet a görögöknek
Népszabadság (2015.01.30.)

A német kormány szerint Görögországnak hamarosan 20 milliárd eurós mentőhitelre lehet szüksége a rendezetlen államcsőd veszélyének elhárítása céljából, és hajlandó is tárgyalni a radikális baloldali Alekszisz Ciprasz vezette görög kormánnyal az újabb támogatásról – írta a Spiegel.

Kivégezné az all-inclusive nyaralást Görögország
Origo (2015.01.30.)

A görög kormány szintén a héten jelentette be, hogy hadat üzennek az all-inclusive szolgáltatásokat nyújtó szállodáknak. Alekszisz Ciprasz szerint ugyanis ezek a szállodák komoly bevételektől fosztják meg a görög gazdaságot, hiszen a turisták a helyi szolgáltatások (éttermek, kávézók, üzletek) igénybevétele helyett mindenhez olcsóbban jutnak hozzá a szállodában.

A görögök jelezték, nem kérnek többé a trojkából
Magyar Nemzet (2015.01.30.)

Görögország új kormánya nem működik együtt a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Unió alkotta hitelezői trojkával, és nem kéri a nemzetközi pénzügyi mentőprogram meghosszabbítását – közölte Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter pénteken az eurócsoport elnökével Athénban tartott egyeztetés után.

Moszkva talált egy pártfogót az Európai Unióban?
Magyar Nemzet (2015.01.29.)

Oroszország talált egy pártfogót magának az Európai Unióban – állapította meg a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap csütörtökön a radikális görög baloldali párt győzelme nyomán várható helyzetet elemezve.

Juncker kemény üzenetet küldött a görögöknek
Magyar Nemzet (2015.01.29.)

Görögországnak tisztelnie kell Európát – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Le Figaro című francia napilapban csütörtökön megjelent interjúban a radikális baloldali Sziriza párt friss választási győzelme kapcsán. Kizárta a görög államadósság eltörlésének lehetőségét, de jelezte: „megállapodások lehetségesek”.

Nagy munkát vállalt az új görög kormány
Magyar Nemzet (2015.01.28.)

Görögország hitelmegállapodásainak újratárgyalását, a korrupció és az adócsalás, valamint a munkanélküliség elleni küzdelmet, illetve a kis- és középvállalkozások támogatását is felsorolta a legfontosabb feladatok között Alekszisz Ciprasz miniszterelnök szerdán az új kormány első ülésén.

Ők kormányozzák majd Görögországot
Napi Gazdaság (2015.01.27.)

Közgazdász professzorok, volt ügyészek, a kommunista és a konzervatív párt volt tagjai is szerepelnek Alekszisz Ciprasz új görög kormányában. Az új kormányban csak 10 minisztérium lesz, amiből csak egyet vezet majd a Sziriza koalíciós partnere, viszont külön miniszter harcol majd a korrupcióval és az adócsalással.

Győzött a remény!
Népszabadság (2015.01.27.)

A görög antikapitalista baloldal, a Sziriza minden várakozást felülmúló választási sikere még úgy is hatalmas erejű politikai földrengést okoz majd szerte Európában, hogy koalíciót kell kötnie valamelyik kisebb párttal.

Üzenet Európának
Magyar Nemzet (2015.01.27.)

Elég volt! Ezt üzenték a görögök saját, megcsontosodott, velejéig korrupt, a külső elvárásokat kritikátlanul teljesítő, ezzel azonban csak saját hatalmukat őrző elitjüknek és a kétségkívül nagy bajban lévő országukat félgyarmatként kezelő, a válságból azonban a fájdalmas megszorítások ellenére kimozdítani nem tudó európai korifeusoknak egyaránt.

A Sziriza győzelméről: más pénzéből könnyebb
HVG (2015.01.26.)

A demagógia kifejezést a görögöknek köszönhetjük, most azt is megmutatták, hogy milyen ez modern formában, a XXI. századi Európában.

Szijjártó máris bejelentkezett az újbalos kormánynál
Népszabadság (2015.01.26.)

A görög nép demokratikus választáson döntött arról, hogy milyen jövőt szán országának – jelentette ki hétfőn az MTI-nek telefonon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ankarából nyilatkozva. Hangsúlyozta, “általános hozzáállásunk, hogy tiszteletben tartjuk más ország polgárainak demokratikus döntését”.

Ők tapsoltak a görög szélsőbal győzelmének itthon
Magyar Nemzet (2015.01.26.)

Az LMP, az Együtt, a PM, a Jobbik és a Munkáspárt 2006 is gratulált a görög radikális baloldali Sziriza pártnak, amely a legtöbb szavazatot szerezte meg a vasárnapi választáson.

Mindent elsöpört a görögök dühe
Népszabadság (2015.01.26.)

A világ minden Kasszandrájának bebizonyítjuk, hogy tévedett – ünnepelte a pártja győzelmét az Athéni Egyetem lépcsőin vasárnap éjjel Alexisz Ciprasz, a radikális baloldali Sziriza elnöke.

A megaláztatás végét ígéri a radikális baloldali Sziriza vezetője
Népszabadság (2015.01.23.)

„Hétfőn véget ér a nemzeti megaláztatás. Megszűnnek a külföldről érkező parancsok” – mondta tegnap este a görög fővárosban több ezer támogatója előtt Alexisz Ciprasz pártvezér.

Dúl az EU–görög szóháború
Népszabadság (2015.01.15.)

– Egy a millióhoz esélye sincs, hogy Merkel kancellár ne lenne hajlandó tárgyalni – közölte magabiztosan Alekszisz Ciprasz, a jövő heti előrehozott görög választások fő esélyese. A radikális baloldali Sziriza vezére győzelem esetén kényes ügyekről tárgyalna: a megszorítások felszámolásáról és a hatalmas görög adósság egy részének elengedéséről.

Nagy kockázatot jelent a görögországi választás
Világgazdaság (2015.01.12.)

A görögországi parlamenti választások és annak következményei jelentik a legnagyobb kockázatot az euróövezet gazdaságára, amely a következő negyedévekben valószínűleg továbbra is mérsékelten növekszik – véli a három legnagyobb euróövezeti statisztikai hivatal.

Közép-Európa ma már jobban megbirkózna Görögország távozásával
Népszabadság (2015.01.12.)

Londoni pénzügyi elemzők szerint Közép-Európa EU-gazdaságai ma már könnyebben elviselnék, ha Görögország távozna az euróövezetből, mint alig néhány évvel ezelőtt, amikor ez a lehetőség először felmerült.

Görögország marad az eurózónában – A görögök háromnegyede kitart az euró mellett
Magyar Hírlap (2015.01.11.)

Szó sincs arról, hogy Görögország kilépne az eurózónából – mondta vasárnap Alekszisz Ciprasz, a szélsőbaloldali Sziriza párt – a felmérések szerint a görög szavazók körében jelenleg a legnépszerűbb politikai tömörülés – vezetője a Realnews című hetilapban megjelent interjúban, mindössze két héttel az előre hozott görög parlamenti választások előtt.

Rekordszámú turista volt Görögországban tavaly
Világgazdaság Online (2015.01.11.)

Tavaly rekordszámú turista kereste fel Görögországot, amely a világ 15 legkeresettebb célállomásának egyike volt.

Egyméteres hótakaró Kréta szigetén
Magyar Nemzet Online (2015.01.08.)

Számos iskola zárva maradt csütörtökön Görögországban az egész ország területét érintő hózáporok miatt.

A görögök miatt harmadszor parázik a pénzvilág és az EU
HVG (2015.01.08.)

Kétszer is százmilliárd eurókból mentette meg az EU és az IMF a görögöket, de mostanra újra előállt egy olyan helyzet, amely az eurózónából való kilépést komolyan gondoló politikai erők győzelmével kecsegtet Görögországban. Miért oly népszerű a kilépés gondolata ott, ahol az adócsalást sokan űzik, de még többen szokták meg a korábbi bőkezű szociális juttatásokat, a kényelmes munkatempót?

Különleges ókori amulettre bukkantak Cipruson
Múlt-Kor (2015.01.07.)

Különleges ókori amulettet tártak fel lengyel régészek Cipruson olyan görög felirattal, amelyen visszafelé is ugyanaz a szöveg olvasható, mint elölről. A mintegy 1500 éves kétoldalú amulettet a délnyugat-ciprusi Néa Paphos városánál folyó ásatásokon tárták fel 2011-ben, tanulmányukat csak most publikálta Joachim Sliwa, a krakkói Jagelló Egyetem professzora.

Berlin készül a görög radikális párt uralmára
Magyar Nemzet (2015.01.07.)

A német kormány forgatókönyveket készít arról, hogy miként alakulhatnak a gazdasági-pénzügyi folyamatok Görögországban és az EU-ban, ha a radikális baloldali Sziriza párt nyeri meg a január végi görögországi parlamenti választást – írta szerdán a Bild. A Sziriza párt hatalomra kerülése esetén egyik elsődleges feladataként az oligarchák befolyásának visszaszorítását tűzte ki célul.

Athén akkor megy csődbe, ha az euróövezetben marad?
Népszava (2015.01.07.)

Továbbra is teljesen eltérően ítélik meg szakértők a görögországi helyzetet a január 25-i, bizonytalan kimenetelű parlamenti választás előtt. Az eddigi értékelésekhez képest teljesen más véleményt fogalmazott meg a görögországi euróról Hans-Werner Sinn, az Ifo gazdaságkutató intézet elnöke.

Kritizálják Merkelt a görögök miatt
Esti Hírlap (2015.01.06.)

Bírálják kül- és belföldön Angela Merkelt, mivel állítólag elengedné Görögországot az euróövezetből, ha a következő athéni kormány elveti a válságkezelő hitelekhez kapcsolódó megállapodásokat.

Mindegy, Görögország marad–e
Lóránt Károly: Az eurózónára semmilyen hatása nem lenne a kilépésnek
Magyar Hirlap (2015.01.06.)

Az euróövezet túlélné, ha Görögország kilépne belőle – így gondolják a németek. A franciák szerint a görögök döntenek a saját sorsukról, de vannak vállalások, amelyeket természetesen teljesíteni kell. Lóránt Károly közgazdász szerint az euróövezet nem omlana össze a kilépéstől, s hazánk nem lesz a monetáris unió tagja.

EU: Görögország visszavonhatatlanul az eurózóna tagja
HVG (2015.01.05.)

Görögországnak az eurózónához való tartozása “visszavonhatatlan”, ami pedig tagsága feltételeinek esetleges újratárgyalását illeti, arról a január 25-én esedékes előrehozott görögországi választások után érdemes csak beszélni – mondta hétfőn Brüsszelben Annika Breidthardt, az Európai Bizottság egyik szóvivője.

Londonban már a görög euró-kiugrást elemzik
Napi Gazdaság (2015.01.04.)

A city elemzőinek véleménye szerint Görögország ezt most kedvezőbb körülmények között megtehetné, mint néhány évvel ezelőtt, bár a következmények ezúttal is súlyosak lennének.

Elfogták a szökésben lévő görög gerillát
Népszabadság (2015.01.03.)

A rendőrség szombaton letartóztatta Kristodulosz Kszirószt, marxista gerillát, aki közel egy éve szökött meg a hatóságok elől.

Kettészakadt a Paszok Görögországban
Index (2015.01.03.)

Három héttel a január 25-i előrehozott választás előtt kettészakadt a Görögországot hosszú éveken át kormányzó Pánhellén Szocialista Mozgalom (Paszok), írja az MTI. Jeórjiosz Papandreu volt miniszterelnök vezetésével új párt alakult meg. Papandreu sok száz híve előtt jelentette be a Demokraták és Szocialisták Mozgalma nevű szervezet megalakulását. A párt jelképe egy rózsa vörös háttérben.

Görögország kiléphet az euróövezetből
Népszava (2015.01.01.)

A görög belpolitikai válság, különösen az előre hozott választások várható eredménye miatt nőtt a kockázata annak, hogy Görögország az idén távozik az euróövezetből – vélekedtek csütörtöki előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

Görögország idén távozhat az euróövezetből
Népszava (2015.01.01.)

A görög belpolitikai válság és az előre hozott választások várható eredménye miatt nőtt a kockázata annak, hogy Görögország az idén távozik az euróövezetből – vélekedtek csütörtöki előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

Már hiába zsarolnak a görögök
Magyar Nemzet (2014.12.31.)

Görögország már elveszítette rendszerszintű jelentőségét az euróövezetben, ezért nem kell ismét megmenteni – jelentette ki Michael Fuchs, a CDU frakcióvezető-helyettese a Rheinische Post lapnak adott szerdai interjúban.

Sorsára hagyják Athént, ha erősködik a Sziriza
Népszabadság (2014.12.31.)

Görögország már elveszítette rendszerszintű jelentőségét az euróövezetben, ezért nem kell ismét megmenteni – jelentette ki Michael Fuchs, a CDU frakcióvezető-helyettese a Rheinische Post lapnak adott szerdai interjúban.

Fitch: Rombolja Görögország hitelképességét a kudarcos államfőválasztás
HVG (2014.12.30.)

Növeli Görögország hitelképességi kockázatait, hogy a görög parlament nem tudott új államfőt választani, és ezért előre hozott parlamenti választásokat kell tartani – derül ki a Fitch Ratings helyzetértékeléséből.

Durva kampány Görögországban
Népszava (2014.12.30.)

Alighogy hétfőn bejelentette Antonisz Szamarasz miniszterelnök: idő előtti választást rendeznek január 25-én, mivel a parlament harmadik nekifutásra sem tudta megválasztani az új köztársasági elnököt, máris megkezdődött a választási kampány.

Megrengetnék Európát
Népszabadság (2014.12.30.)

Újra azzal riogatnak, hogy Görögország kilép az euróövezetből, miután előrehozott választást írtak ki január végére. A győzelemre esélyes radikális baloldali párt felmondhatja az EU/IMF-megállapodást, ám európai politikusok máris küldik a figyelmeztetéseket.

A franciáknak és olaszoknak fájhat legjobban egy görög válság
Napi Gazdaság (2014.12.29.)

Pénzügyi járványkockázatot jelent a görög belpolitikai válság, és nem is Görögország közvetlen szomszédságában, hanem az euróövezet gyengébb lábakon álló központi gazdaságaiban – vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Görögország és az EKB miatt aggódtak a nyugati befektetők
Napi Gazdaság (2014.12.29.)

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója előzetes adat szerint 0,06 százalékkal emelkedett, 1375,76 ponton zárt hétfőn, 4,51 százalékkal magasabban a tavaly év végi értékénél.

Elemzők: Pénzügyi járványkockázat a görög belpolitikai válság
Magyar Nemzet (2014.12.29.)

Pénzügyi járványkockázatot jelent a görög belpolitikai válság, és nem is Görögország közvetlen szomszédságában, hanem az euróövezet gyengébb lábakon álló központi gazdaságaiban – vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Nem sikerült elnököt választani Görögországban, lavina indulhat el
HVG (2014.12.29.)

Az elnökválasztás hétfőn megtartott harmadik fordulójában sem sikerült államfőt választaniuk a görög képviselőknek. Az alkotmány értelmében ezért fel kell oszlatni a parlamentet, és előrehozott választásokat kell kiírni a gazdasági válság sújtotta dél-európai országban.

Baj van Görögországban, aggódhat az EU is
Világgazdaság Online (2014.12.29.)

Feloszlatják a görög parlamentet, miután három fordulóban sem tudtak elnököt választani. Az előrehozott választást jó esélyekkel várja a radikális baloldal.

Közel százmillió eurót követel vissza Brüsszel Görögországtól
Origo (2014.12.19.)

Szabálytalanságok miatt több mint százmillió euró agrártámogatást venne vissza az Európai Bizottság három tagállamtól, a többségét Görögországtól.

A görögök a bankokat mentették, emberi jogot sértettek
Magyar Nemzet (2014.12.18.)

A Görögországban bevezetett megszorító intézkedések az emberi jogok példátlan megsértéséhez vezettek az elmúlt négy évben – állapította meg az Emberi Jogi Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (FIDH), amely csütörtökön hozta nyilvánosságra jelentését Athénban.

Javul a helyzet Görögországban
Napi Gazdaság (2014.12.18.)

Kissé csökkent a munkanélküliség Görögországban, a harmadik negyedévben a munkaképes korú lakosság 25,5 százaléka volt állástalan az előző negyedévi 26,6 százalékkal szemben, az első negyedévben az arány 27,8 százalék volt.

Görögország: Az EU a radikális baloldal hatalomra kerülésétől tart
Népszabadság (2014.12.17.)

Görögország rohamléptekkel halad az előre hozott választások felé. Példátlan módon az Európai Bizottság elnöke előre megmondta, hogy milyen eredménynek örülne.

Nem sikerült államfőt választani Görögországban
HVG (2014.12.17.)

Sztavrosz Dimasz korábbi EU-biztos és volt külügyminiszter nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget a görög parlamentben.

Bámulatos animáció a legnagyobb görög sírról
Origo (2014.12.17.)

Elkészítették az észak-görögországi Amphipolisz ókori város közelében feltárt, Nagy Sándor makedón uralkodóhoz köthető monumentális sír épületszerkezetének háromdimenziós animációját.

Tényleg itt lehet a zuhanás vége: jövőre nőhetnek a görög fizetések
HVG (2014.12.17.)

Hosszú évek után először jövőre nőhetnek a fizetések Görögországban.

Mindenki Athénra figyel
Népszava Online (2014.12.17.)

Szerdán kezdődik meg a görög elnökválasztási procedúra folyamata, amely nagyon riasztó következményekkel járhat. Ha ugyanis a kormányzatnak nem sikerül összegyűjtenie 180 szavazatot, s ennyi támogatót találni Sztavrosz Dimasz megválasztásához, fel kell oszlatni a parlamentet, s új parlamenti választást kell kiírni.

Athénba indít járatot a Ryanair
Origo (2014.12.16.)

Olcsó jegyekkel ünnepli az ír légitársaság, hogy a görög fővárost három új célponttal köti össze.

Görögországban nemsokára a vízen is landolhatunk
Origo (2014.12.13.)

Korfu fővárosában hamarosan megnyílik Görögország első vízi repülőtere – jelentette be a görög közlekedésügyi miniszter, Iannisz Maniatisz. A vízi repteret a korfui kikötő dél-keleti részén hozzák létre. A repülőtér maximum napi 10 gép fogadására lesz alkalmas.

Tovább nőtt a görög költségvetés többlete
Napi Gazdaság (2014.12.13.)

Görögország költségvetésének elsődleges többlete jóval meghaladta a tervezettet az idei első tizenegy hónapban – ismertette a görög pénzügyminisztérium.

Tüzet nyitottak két motorról Izrael görögországi nagykövetségére
HVG (2014.12.12.)

Ismeretlenek tüzet nyitottak a görög fővárosban az izraeli nagykövetségre pénteken hajnalban – közölte a görög rendőrség.

Balhé Görögországban
Magyar Nemzet (2014.12.06.)

Erőszakba torkollt egy tüntetés Athén központjában, és Szalonikiben is összetűzések történtek rendőrök és demonstrálók között szombaton.

Megpróbálják rendezni gázos vitájukat a törökök és a görögök
HVG (2014.12.05.)

Kétnapos látogatásra érkezett pénteken Athénba Ahmet Davutoglu török miniszterelnök. Az utóbbi hónapokban elmérgesedett Görögország és Törökország viszonya Ciprus körüli tengerfenéken rejlő földgáztartalékok felkutatása és kitermelése miatt.

Összecsapások, gyújtogatások Athénban
Népszava (2014.12.03.)

A görög fővárosban mintegy kétszáz maszkot viselő ember tombolt, autókat gyújtottak fel.

Antik érméket találtak az amphipoliszi ásatásokon
Magyar Nemzet (2014.12.01.)

A több kamrából álló amphipoliszi síremlék a legnagyobb ókori sír, amelyre valaha Görögországban bukkantak.

Görögországban csökkentek a bankbetétek októberben
Napi Gazdaság (2014.11.30.)

Görögországban hét hónap folyamatos növekedés után októberben először csökkentek a vállalatok és a háztartások bankoknál elhelyezett betétei.

Görögországban ez az adat már tényleg a recesszió végét jelzi
HVG (2014.11.30.)

Görögországban szeptemberben már a negyedik egymást követő hónapban nőtt a kiskereskedelmi forgalom, a gazdaság javulásának újabb jeleként.

További megszorításokra kényszerülhet az ország
Magyar Nemzet (2014.11.27.)

A nemzetközi hitelből életben tartott Görögországban a kormány további megszorításokra kényszerülhet. A mediterrán országot egy napra általános sztrájk bénította meg. A szakszervezetek a görög parlamentnek üzentek, amely decemberben kezdi a jövő évi költségvetés vitáját.

Megbénult Görögország
Napi Gazdaság (2014.11.27.)

Huszonnégy órás általános sztrájkot tartanak csütörtökön Görögország-szerte a szakszervezetek, leállnak a szolgáltatások, nem indulnak a légi, vasúti és tengeri járatok, zárva maradnak az iskolák, és a kórházak is csak a sürgős eseteket látják el. Több tízezer ember részvételével tüntetések vannak az országban.

Erről a piacról kivonul a Metro
HVG (2014.11.26.)

Eladja görögországi érdekeltségét a német Metro áruházlánc. A vevő a helyi Szklavenitisz vállalat.

Elsüllyedt várost találtak az Égei-tengerben
Múlt-Kor (2014.11.21.)

Egy ókori város romjaira bukkantak búvárrégészek az Égei-tenger fenekén, Délosz partjaitól nem messze – jelentette be a görög kulturális tárca.

“IMF, EU kifelé!” – Tízezrek tüntettek Görögországban
Népszava (2014.11.17.)

Több tízezren tüntettek Görögország két legnagyobb városában a kormány megszorító intézkedései ellen hétfőn, egy véresen levert korábbi diákmegmozdulás 41. évfordulóján.

Ki nem találnánk, melyik ország gazdasága hasít az EU-ban
HVG (2014.11.17.)

Az Eurostat közzétette az uniós országok harmadik negyedéves gazdasági növekedésére vonatkozó statisztikáit. Ezek szerint az eurózónában, sokak számára talán meglepő módon Görögország gazdasága növekedett az egyik legjobban. A görögöknél úgy fest, hat recessziós év után idén pluszos lesz a gazdasági növekedés.

70 ezer új munkahely jöhet létre egy bezárt görög repülőtér helyén
HVG (2014.11.06.)

A görög főváros régi, már bezárt repülőterének helyén hatalmas ingatlanberuházás kezdődik, hosszú távon mintegy 70 ezer ember kaphat majd munkát a területen, illetve a projekthez kapcsolódóan.

Nincs is negyedik sírkamra Amphipoliszban?
Múlt-Kor (2014.11.03.)

Csalódottan jelentette be a görög kulturális minisztérium a héten, hogy nem találják a Nagy Sándor korához köthető észak-görögországi monumentális temetkezési helyen, a feltárás alatt álló Amphipoliszban a lázasan keresett negyedik termet, a feltételezett sírkarmát, ahol egy magas rangú ókori személyiségnek, leginkább a nagy makedón hódító egyik családtagjának – esetleg magának az ókori uralkodónak – a földi maradványait remélték felfedezni.

Görögországban nőttek a kiskereskedelmi eladások
Napi Gazdaság (2014.11.01.)

A görög gazdaság javulásának újabb jeleként augusztusban már a harmadik egymást követő hónapban nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Megtalálták az amphipoliszi szfinxek egyikének a fejét
Múlt-Kor (2014.10.22.)

A már korábban feltárt két fej és szárny nélküli szfinx egyikének a fejét fedezték fel a régészek a Nagy Sándor (III. Alekszandrosz – i. e. 356-323) makedón uralkodóhoz köthető monumentális sír harmadik kamrájában az észak-görögországi Amphipolisz ókori város közelében.

Hatalmas kenyérrel ölelték körbe a nevezetességet
Magyar Nemzet (2014.10.21.)

Egy óriási koulourit, azaz gyűrű alakú szezámmagos kenyeret sütöttek a helyi pékek az észak-görögországi Thesszaloniki egyik leghíresebb látványossága, a középkori Fehér torony köré.

Perszephoné elrablását ábrázolja a lelet
Magyar Nemzet (2014.10.17.)

Megfejtették a monumentális sír titkát. Perszephoné istennő elrablásának mitológiai jelenetét ábrázolja a Nagy Sándor makedón uralkodóhoz köthető, feltárás alatt álló monumentális amphipoliszi sírban a múlt héten talált impozáns padlómozaik – jelentette be a görög kulturális minisztérium.

Itt az újabb görög összeomlás?
HVG (2014.10.15.)

Meredek esésbe kezdett a görög tőzsde és egyre magasabb szintre kúsznak fel az államkötvényhozamok, miután a kormány és a parlament úgy döntött, nem kíván a jövőben az EU és az IMF segítségére támaszkodni.

Görög regionális repülőterekre pályázik a Fraport
Figyelő Online (2014.10.11.)

A német Fraport reptér-üzemeltető vállalat is indult a görögországi regionális repülőterek üzemeltetésére kiírt pályázaton – idézi a Handelsblatt a görög állami vagyonkezelőt.

George Clooney felesége segíti Athént az Elgin-márványok ügyében
Múlt-kor (2014.10.09.)

George Clooney 36 éves hitvese egy küldöttséggel a jövő héten utazik Athénba, hogy megvitassa az ügyet Antonisz Szamarasz görög kormányfővel.

Fellélegezhetnek a görögök
Napi Gazdaság (2014.10.09.)

Görögországban 2012 decembere óta legalacsonyabb szintre csökkent a munkanélküliség júliusban.

Háromszor annyi menekült Görögországban
Népszava (2014.10.09.)

Megháromszorozódott a menekültek száma az Égei-tengeren – jelentette az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága.

A görögöknél lekapcsolhatják a villanyt
HVG (2014.10.01.)

Éves szinten 30 százalékkal nő a kifizetetlen áramszámlák összege Görögországban, a többségi államú tulajdonú áramszolgáltató így egyre inkább a pénzügyi szakadék felé halad.

Keményen megbüntethetik Görögországot
Figyelő Online (2014.09.25.)

A veszélyes hulladékok nem megfelelő kezelése miatt ismét az Európai Bíróság elé utalta csütörtökön Görögországot az Európai Bizottság, amely ezúttal már azt is kéri a bíráktól, hogy szabjanak ki 15 millió eurós bírságot és napi mintegy 73 ezer eurós büntetést mindaddig, míg Athén eleget nem tesz uniós kötelezettségeinek.

Görög kormányfő: 2,6 százalékkal nőhet jövőre a görög GDP
HVG (2014.09.23.)

Görögország jól halad a reformok végrehajtásával, és gazdaságában hamarosan beindulhat a növekedés – mondta a német kancellár kedden Berlinben a görög miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után. Antonisz Szamarasz görög kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a görög gazdaság “a növekedés küszöbére” érkezett, és a lakosságnak sok nehézséget okozó reformok meghozták “a siker első törékeny hajtásait”.

Imádkoznak a vasárnapokért
Népszabadság (2014.09.23.)

Nem kérnek a vasárnapi nyitva tartásból a görögországi kereskedők. Bíróságon támadták meg az EU–IMF páros által rájuk kényszerített intézkedést, amelyet így fel is függesztettek. Pénz, vallás és munkanélküliség: mindenki másra hivatkozik.

Csökkent a munkanélküliség Görögországban
Figyelő Online (2014.09.18.)

Kissé csökkent a munkanélküliség Görögországban, a második negyedévben a munkaképes korú lakosság 26,6 százaléka volt állástalan az előző negyedévi 27,8 százalékkal szemben.

Görögországnak már nincs szüksége több pénzügyi segélyre
Világgazdaság Onlina (2014.09.15.)

Görögországnak már nem lesz szüksége újabb pénzügyi segítségre Antonisz Szamarasz miniszterelnök szerint. A jelenlegi mentési program lejárta után nem lesz újabb ilyen program – hangoztatta Samara a Realnews című lapnak nyilatkozva.

Négy éve eltűnt túrázó maradványait találták meg az Olümposzon
Népszabadság (2014.09.15.)

Egy négy évvel ezelőtt eltűnt francia túrázó maradványait találhatták meg a hét végén Görögország legmagasabb hegyén, a mitikus Olümposzon.

Felminősítette Görögországot az S&P
HVG (014.09.12.)

A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy a hosszú futamidejű görög szuverén adósság osztályzatát az eddigi “B mínusz”-ról egy fokozattal “B”-re emelte. Az új besorolás kilátása stabil.

Két nőalakot találtak a Nagy Sándorhoz köthető monumentális sírban
Múlt-Kor (2014.09.08.)

Két gyönyörű kariatidát találtak görög régészek egy Nagy Sándor (i.e. 356-323) makedón uralkodóhoz köthető monumentális sír feltárásakor Görögország északi részén, az ókori Amphipolisz közelében – jelentette be vasárnap a görög kulturális minisztérium.

Újra növekedésnek indulhat a görög gazdaság
Magyar Hírlap (2014.09.07.)

Görögország túl van a nehezén és hamarosan növekedési pályára lép – közölte vasárnap a szaloniki vásár megnyitóján AntoniszSzamarasz miniszterelnök, aki  beszédében adócsökkentéseket helyezett kilátásba.

Nem tudják elkapni Szifiszt Krétán
Magyar Nemzet (2014.09.04.)

A világ első számú krokodilvadásza is dolgavégezetlenül távozott a görögországi Kréta szigetéről, ahol kudarcba fulladt minden eddigi kísérlet egy víztározóban tanyázó krokodil befogására.

“Nem építhetünk falat a tengerben”
Magyar Hírlap (2014.09.04.)

Drámai mértékben megnőtt a Közel-Keletről az Égei-tengeren keresztül Görögországba igyekvő menekültek száma, s emiatt Athén az Európai Unió azonnali segítségét kérte határai védelméhez – mondta csütörtökön Miltiadész Varviciotisz görög hajózási és tengerészeti miniszter.

Ha kell, változtat az Európai Központi Bank
Népszava (2014.09.01.)

Kész módosítani monetáris politikáját és növelni a bankok likviditását az Európai Központi Bank, ha szükséges – írta Benoit Coeure, az EKB igazgatóságának tagja a görög TaNea újságban megjelent tanulmányában.

Erős földrengés rázta meg Görögországot
HVG (2014.08.29.)

A Richter-skála szerinti 5,7 erejű földmozgás volt péntekre virradóra Görögország déli részén. Áldozatokról nem érkeztek hírek.

Krétai olaj segíthet be a görögöknek
Napi Gazdaság (2014.08.28.)

Jelentős költségvetési bevételre számít az elkövetkező évtizedekben olaj- és gázmezők kitermelése után Görögország.

Enyhült a recesszió Görögországban
Magyar Hírlap (2014.08.13.)

A második negyedévben éves szinten 0,2 százalékkal csökkent Görögország hazai összterméke (GDP), 2008 vége óta a legalacsonyabb ütemben – közölte szerdán a görög pénzügyminisztérium.

Nagy Sándorhoz köthető monumentális sírt fedeztek fel
Múlt-Kor (2014.08.14.)

Feltehetőleg egy magas rangú tisztségviselő nyugodott abban a III. Alexandrosz makedón király, azaz világhódító Nagy Sándor (Kr.e. 356-323) uralkodása után emelt monumentális sírban, amelyet Görögország északi részén fedeztek fel: erre utal a sírbolt különleges bejárata.

Görögország máris kártérítést kér az orosz embargóért
Origo (2014.08.07.)

Görögország elveszíti idei orosz gyümölcsexportját, és emiatt kártérítésre tart igényt az Európai Uniótól.

Vádalku részeként került Görögországba öt antik pénzérme
Múlt-Kor (2014.08.05.)

Öt értékes antik ezüst pénzérmét kapott vissza Görögország egy vádalku eredményeként, amelyet egy Rhode Island-i sztársebésszel, ismert műgyűjtővel, az Amerikai Numizmatikai Társaság igazgatóságának volt tagjával ütöttek nyélbe az amerikai hatóságok.

Juncker: Európának továbbra is ébernek kell maradnia
Magyar Hírlap (2014.08.04.)

Az Európai Bizottság elnökévé való megválasztása utáni első hivatalos útján Jean-Claude Juncker hétfőn Athénban dicsérte az elmúlt évek görögországi reformjait, azonban arra figyelmeztetett, hogy Európának továbbra is ébernek kell maradnia az új gazdasági és pénzügyi kihívásokkal szemben.

Ellenőrzik az összes 100 ezer euró feletti bankszámlát Görögországban
Magyar Hírlap (2014.08.03.)

A görög adóhatóság az adóelkerülés elleni harc jegyében megkezdte minden 100 ezer euró feletti egyenleggel rendelkező bankszáma eredetének ellenőrzését, és már számos érdekességre bukkant – idézi a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) online kiadása a To Vima görög vasárnapi lapot.

Tovább javított Görögország hitelminősítésén a Moody’s
HVG (2014.08.02.)

A görög államkötvény-besorolást az eddigi “Caa3″-ról két fokozattal “Caa1″-re javította a Moody’s, és az új osztályzatra stabil kilátást adott.

Bátortalan jó hír Görögországból
Napi Gazdaság (2014.07.27.)

Görögországban már a negyedik egymást követő hónapban nőttek minimálisan a vállalatok és a háztartások bankoknál elhelyezett betétei júniusban.

Elárasztják Görögországot a turisták
HVG (2014.07.24.)

Több mint 17 százalékkal nőtt a Görögországba érkező külföldiek száma idén január és május között, a turizmusból származó bevétel pedig bő 10 százalékkal nőtt.

Szörnyethalt egy hegymászó az Olimposzon
HVG (2014.07.21.)

Meghalt egy hegymászó Görögország legmagasabb hegycsúcsán, az Olimposzon vasárnap. A hatóságok szerint az 59 éves görög férfi már a 2917 méteres csúcs közelében járt, amikor megcsúszott és 200 métert zuhant egy szakadékba.

Fényes nappal lövöldöztek Athén belvárosában, turisták is megsérültek
HVG (2014.07.16.)

Turistalátványosságok tőszomszédságában fogták el szerdán Görögország egyik leginkább keresett terroristáját a rendőrök. A 42 éves Nikos Maziotis 2012 óta szökésben volt feleségével együtt. A lövöldözés során egy német és egy ausztrál turista, valamint egy rendőr könnyebben, a szökevény pedig súlyosabban megsérült.

Nyári konzulátus nyílik Szalonikiben
Turizmusonline (2014.07.14.)

Ideiglenes konzulátus kezdi meg hétfőn működését a görögországi Thesszalonikiben, a képviselet a környéken nyaraló magyaroknak nyújt segítséget - mondta Nagy Anna külügyi szóvivő az MTI-nek.

Öt év után először tőzsdére ment egy cég Görögországban
Napi Gazdaság (2014.07.14.)

Öt év szünet után a tőzsdére ment egy görög cég, ami annak a jele, hogy hat év recesszió után kezd talpra állni a földközi-tengeri ország gazdasága.

Kisebb kudarc Görögországban
Napi Gazdaság (2014.07.10.)

A piac által vártnál kisebb összegben sikerült csak államkötvényt kibocsátania csütörtökön Görögországnak; négy év szünet után három hónapon belül ez volt a második görög államkötvény-aukció.

Továbbra is horror a görög munkanélküliségi ráta
Napi Gazdaság (2014.07.10.)

Áprilisban a márciusival megegyező, 27,3 százalék volt a munkanélküliségi ráta Görögországban – jelentette csütörtökön a görög statisztikai hivatal, az Elstat.

Tovább tart a defláció Görögországban
Figyelő (2014.07.09.)

Továbbra is defláció van Görögországban, júniusban éves alapon számolva 1,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak a görög statisztikai hivatal szerdai adatai szerint.

A turistaszezon közepén sztrájkolnak a görög áramszolgáltatónál
HVG (2014.07.01.)

Szerdától 48 órás sztrájkot hirdetett a DEI állami villamosipari társaság szakszervezete Görögországban. Így tiltakoznak a vállalat tervezett részleges privatizációja ellen.

Hát ne imádjuk a görögöket?! Lemondtak a prémiumról!
Magyar Nemzet

Elképesztően nagylelkű cselekedet hírét röpítették világgá a hírügynökségek: a nyolcaddöntőben Costa Ricától tizenegyesekkel vereséget szenvedő görög válogatott mind a 23 játékosa lemondott a világbajnoki prémiumáról, mondván, hogy a pénzből inkább építsenek egy normális edzőközpontot.

Orbán: A névvita nem lehet akadály
Magyar Nemzet

A miniszterelnök szerint a Görögországgal fennálló névvita nem lehet akadálya annak, hogy érdemi tárgyalások kezdődjenek Macedóniával.

Nácik által kiásott leletek ezreit kapja vissza Görögország
Múlt-kor (2014.06.19.)

Visszaad Görögországnak 10 ezer régészeti leletet a dél-németországi Uhldingen múzeuma, amelynek tárgyait Hitler főideológusának parancsára ásták ki a balkáni állam északi részén. Az 1950-es években tisztázatlan módon kerültek a Boden-tó partján fekvő település skanzenjébe, amely kőkori és bronzkori cölöpházak másolataiból áll.

Kína terjeszkedik Görögországban
Napi Gazdaság (2014.06.18.)

Kínának nagyszabású tervei vannak Görögországban, a pireuszi kikötő után további kikötőket és repülőtereket is vásárolna a válság sújtotta országban.

Elindult a lavina – államcsőd lehet a vége
Napi.hu (2014.06.13.)

Összeomolhat az EU és az IMF próbálkozása Görögország megmentésére, miután a bíróságok egymás után adnak igazat azoknak a volt közalkalmazottaknak, akik pert indítottak bérük csökkentése vagy elbocsátásuk miatt. Az athéni kormány nem képes kifizetni a kártérítéseket.

Egy tonna heroint foglalt le a rendőrség Görögországban
Metropol (2014.06.13.)

Egytonnányi, mintegy harmincmillió euró (körülbelül 9 milliárd forint) értékű heroint foglalt le pénteken Athénban a görög rendőrség.

Görögországban 2 százalék volt a defláció májusban
Napi Gazdaság (2014.06.10.)

Tavaly novemberben még ennél is több volt, majdnem 3 százalék.

Olcsó a ˝görög buszos˝, népszerű a körutazás
Délmagyarország (2014.06.04.)

Szeged – A tengerparti lustálkodás mellett egyre több szegedi választja a néhány napos körutazásokat. Görögország idén is közkedvelt, Bulgária népszerűsége visszaesett. A török riviéra az oroszok miatt (is) drágább.

Puskás-kiállítás nyílt Görögországban
Magyar Nemzet (2014.06.02.)

Az 1971-es Bajnokcsapatok Európa Kupája (BEK) döntőjének 43. évfordulója alkalmából az athéni városházán, hatalmas sajtóérdeklődés mellett, ünnepélyes keretek között megnyitották hétfőn a Puskás Ferenc életét és pályafutását bemutató kiállítást.

EU-s ügyekről tárgyalt Orbán Athénban
Magyar Nemzet (2014.06.02.)

Az Európai Unió versenyképessé tételéről, a gazdasági növekedésről és a munkahelyteremtésről tárgyalt Orbán Viktor kormányfő Athénban hétfőn, amikor hivatalában meglátogatta az EU soros elnökségét betöltő Görögország miniszterelnökét, Antonisz Szamaraszt.

IMF: Athén eredményeket mutatott fel
Magyar Hírlap (2014.05.30.)

Nagyjából egy év kihagyás után újra ad támogatást Görögországnak a Nemzetközi Valutaalap (IMF), mert Athén sikereket ért el a költségvetési egyensúly javításában.

Nőttek a bankbetétek Görögországban
HVG (2014. 05. 28.)

A görög központi bank szerdán közzétett jelentése szerint a betétállomány a márciusi 161,02 milliárd euróról 180 millió euróval 161,3 milliárd euróra emelkedett.

Tarolt a szélsőbal Görögországban
Népszabadság (2014.05.26.)

Győzelmet kiáltott a legnagyobb kormánypárt és a legnagyobb ellenzéki párt is Görögországban. A számokat nézve persze csak egy nyertes van: a kormány megszorító politikáját ostorozó, radikális baloldali Sziriza, amely a legtöbb szavazatot (26,5 százalék) kapta az EP-választásokon.

Bosszút állnak a szavazók
Népszabadság (2014.05.22.)

A megszorításokkal sanyargatott lakosság „visszavág” a déli tagállamokban: Görögországban és Portugáliában is a jobbközép kormányt büntetik majd az EP-választáson …

Görögországban regionális és helyhatósági választások kezdődtek
Napi Gazdaság (2014.05.18.)

Regionális és helyhatósági választások kezdődtek vasárnap reggel Görögországban, ahol mintegy 9,8 millió szavazásra jogosult választót várnak az urnákhoz.

Ismét van nemzetközi vasúti forgalom Görögországban!
IHO (2014.05.17.)

Szalonikiből Bulgáriába, Macedóniába és Szerbiába járnak át a közvetlen szerelvények.

Csoda történt a görögöknél
Magyar Nemzet (2014.05.13.)

Jelentős, egymilliárd eurót meghaladó többlet alakult ki Görögország elsődleges költségvetésében az idei első négy hónapban.

A görögök se hiszik: találtak 1 milliárd eurót
HVG (2014.05.13.)

Jelentős, 1 milliárd eurót meghaladó többlet alakult ki Görögország elsődleges költségvetésében az idei első négy hónapban.

Lézerrel vágják le az ezeréves koszt a kariatidákról
HVG (2014.05.08.)

A látogatók szeme láttára zajlik Görögország legismertebb ókori nőalakjainak, az Erektheion templom kariatidáinak felújítása az athéni Akropolisz Múzeumban.

Görögország tizede lelépett otthonról
HVG (2014.04.22.)

Az elmúlt három évben mintegy 1,4 millió görög hagyta ott országát a válság és a kilátástalan élet miatt és keresett munkát Európa különböző szegleteiben. A fiatalok és a képzettek lépnek le nagy arányban, ez pedig nem jó jel a jövőre nézve.

Görögország: a megszorítások felelősek az öngyilkosságok feléért
Népszabadság (2014.04.22.)

Egy frissen publikált brit kutatás szerint a válság csúcsán a megszorító intézkedések vezettek az öngyilkosságok feléhez Görögországban.

Kételkednek Görögország adataiban
Népszava (2014.04.17.)

Görögország hosszú, négy évig tartó száműzetése ért véget múlt hét csütörtökén, miután Athén végre visszatérhetett a nemzetközi pénzpiacokra. Egy ötéves lejáratú kötvényt bocsátott ki. Ugyan a válság vége még szinte fényévekre van Görögország számára, a helyzet biztatóbb, mint akár egy éve. Igaz, akadnak olyan hangok is, amelyek szerint a görög kormány túl derülátó a kilábalást illetően, s az elsődleges többlettel kapcsolatos adatai nem felelnek meg a valóságnak.

Merkel további segítséget ígért Görögországnak
Figyelő (2014.04.12.)

AngelaMerkel német kancellár pénteken Athénban méltatta az adósságválság elleni küzdelemben elért eddigi görög sikereket, de kijelentette, hogy további reformlépésekre van szükség, amihez további segítséget ígért.

Szamarasz: Görögország megcsinálta
HGV (2014.04.11.)

A német kancellár Athénban méltatta pénteken az adósságválság elleni küzdelemben elért eddigi görög sikereket. AngelaMerkel újabb segítséget ígért, de azt is mondta, hogy további reformlépésekre van szükség.

Újra hitel, újra bizalom: megy a pénz Görögországba
Versus (2014.04.10)

A görögök csütörtökön négy év után visszatértek a nemzetközi tőkepiacra egy 3 milliárd eurós eurókötvény-kibocsátással. Az ország nemrég jutott csak hozzá a nemzetközi pénzügyi mentőcsomag utolsó részletéhez, gazdasági és társadalmi kilátásai továbbra is rendkívül bizonytalanok, ám a befektetőket ez látszólag – megint – nem érdekli.

Havonta ezren próbálnak Görögországba szökni
Magyar Nemzet (2014.04.09.)

Havonta átlagosan ezer ember próbál meg illegálisan bejutni az Égei-tengeren keresztül Görögországba – közölte szerdán a görög hajózási és tengerészeti miniszter.

Görögországba viszi logisztikai központját a kínai ZTE
HVG (2014.03.20.)

A görögországi Pireuszban rendezi be európai logisztikai központját a telekommunikációs eszközöket gyártó és hálózatépítő kínai nagyvállalat, a ZTE.

Jelentősen megugrott a szívrohamok száma
Magyar Nemzet (2014. március 12.)

Jelentősen megugrott a szívrohamok száma a gazdasági válság hatására Görögországban. A kutatók kimutatták, hogy a válság előtti időszakhoz képest, amikor 841 szívrohamot regisztráltak, jelentősen, 1084-re nőtt a szívrohammal kezelt betegek száma.

Görögország: kilábalásról szó sincs
Napi Gazdaság (2014. 03. 08.)

A kormány és a trojka szerint 2013-ban lassult a recesszió üteme. Valójában nem tette. Reálértéken számolva a GDP csökkenésének üteme valóban lassult, ha azonban a nominális GDP-t tekintjük (amely recesszió idején sokkal erőteljesebb jelzést ad), akkor elborzadunk.

Bocsánatot kért a német államfő a görögöktől
HVG (2014. 03. 07.)

Bocsánatot kért a második világháború alatt Görögországban elkövetett német gyilkosságokért Joachim Gauck német államfő pénteken, amikor látogatást tett egy görög faluban, ahol a német csapatok több tucat embert öltek meg a világháború alatt.

Apró jó hír Görögországból
Napi Gazdaság (2014. 03. 06.)

Minimálisan visszaesett a görög munkanélküliség tavaly decemberben az előző hónaphoz képest – jelentette az ELSTAT görög statisztikai hivatal csütörtökön nem végleges adatként.

Görögország – Milliárdok a nácik rémtetteiért?
Népszava (2014. 02. 28.)

A görög legfelsőbb bíróság jogászai vizsgálják, mekkora kártérítés illetheti meg Athént a Németország által a második világháború idején az ország területén elkövetett rémtettek miatt – jelentette be Evangelosz Venizelosz külügyminiszter.

730 ezer autónak nincs biztosítása Görögországban
Magyar Nemzet (2014. 02. 21.)

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a szegénységben élők száma átlépte a hatmilliós határt, és egyre emelkedik azoknak a száma is, akik már nem bírják fizetni autóik biztosítását sem.

Soha nem látott dolog történt Görögországban
HVG (2014. 02. 20.)

Az adatgyűjtés kezdete óta először volt többletes tavaly a görög folyó fizetési mérleg. A 2013-as többlet meghaladta az 1,2 milliárd dollárt, ez a GDP 0,7 százalékának felel meg.

Holger Schmieding: Esélyt Görögországnak!
Napi Gazdaság (2014. 02. 10.)

Miközben az eurózóna perifériájának országai lendületet vesznek, Görögország több gonddal küzd, mint korábban feltételeztük.

Fuldoklás három mentőövvel: Görögország elnyeli az eurómilliárdokat – Mitől sikeresebb Portugália és Írország?
Népszabadság, (2014.02.06.)

Harmadik mentőcsomagra is szükség lesz, nehogy Görögország csődbe menjen? A Der Spiegel német hírmagazin által kiszivárogtatott értesülés Európa-szerte felborzolta a kedélyeket: a görög gazdaság talpra állításába már eddig is rekordnagyságú összeget, 240 milliárd eurót öltek bele.

Terrortámadástól tart Görögország
Népszava, (2014.01.29.)

Szökött terrorista tartja rettegésben Görögországot. A rendőrség elképesztő hajszát indított a November 17. nevű szélsőbaloldali szervezet egyik vezető személyiségének kézre kerítéséért, több milliós vérdíjat is kitűztek a fejére, a rendfenntartók azonban egyelőre a sötétben tapogatóznak.

Európa északja a dél ellen
(Népszabadság, 2014.01.28.)

Hitler-bajusszal ellátott Angela Merkel Görögországban, a német bulvársajtóban kifigurázott, lustának bemutatott és kiebrudalásra ítélt mediterránok.

Soros György szociális központokat nyit Görögországban
Népszabadság (2014.01.21.)

Megnyílt Szalonikiben az első Soros György által finanszírozott egészségügyi és jogi segítséget nyújtó központ. A tervek szerint a közeljövőben több ilyen szociális központ is nyílik Görögország-szerte, mivel egyre többen szorulnak segítségre.

Európa Tanács: Görögország rosszul bánik a menekültekkel
HVG (2014.01.14.)

Súlyos emberi jogi aggályokat vetnek fel azok a jelentések, amelyek szerint Görögország állítólag tömegével fordítja vissza és toloncolja ki a határára érkező bevándorlókat, illetve a parti őrség és a határrendészet tagjai rosszul bánnak a bevándorlókkal …

Rekordközeli a defláció Görögországban
Napi Gazdaság (2014.01.13.)

A mély recesszió jeleként decemberben is folytatódott a fogyasztói árak csökkenése Görögországban.

Előzetesbe került két képviselő
Magyar Nemzet (2014.01.12.)

Előzetes letartóztatásba helyezték Görögországban szombat este az Arany Hajnal nevű neonáci párt újabb két képviselőjét. Egy harmadik parlamenti tag szintén megjelent a bíróság előtt, hamarosan az ő ügyében is döntés születik.

Újra nőni kezdtek a görögországi bankbetétek
HVG (2014.01.03.)

Görögországban csekély mértékben ugyan, de emelkedtek a vállalatok és a háztartások bankbetétei novemberben. A görög központi bank pénteken közzétett jelentése szerint a betétállomány októberhez képest 660 millió euróval 161,04 milliárd euróra nőtt, öt hónap csökkenés után először jegyeztek fel emelkedést.

Saját túléléséért harcol az unió soros elnöke
Népszabadság (2014.01.01.)

Az EU-intézmények további támogatásáért és a saját gazdasági túléléséért kell megküzdenie Görögországnak, amely január elsejével fél évre átvette az uniós elnökséget.